Înregistrări de la ședințe cu șefa DNA au fost date publicității de RTV. Kovesi face apel la procuroi să își facă treaba, dar și să ajungă la premierul Sorin Grindeanu. Kovesi vorbeste si despre OUG 13. „Stăm cu dosarele sub fund și nu facem nimic”.

Postul RTV a dat publicității înregistrări cu procurorul șef al DNA, laura Codruța Kovesi, care face apel la procurori să își facă treaba, dar să și ajungă la premier într-un dosar aflat în lucru.

UPDATE

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu înregistrările difuzate duminică seară.

Luni dimineață, ministrul demisionar al Justiției anunțase că va sesiza Inspecția Judiciară.

"Am auzit și eu aseară în spațiul public această dezbatere, această controversă destul de puternică, destul de intensă cu privire la acele dialoguri pe care le-ar fi purtat doamna Kovesi. Ca ministru al Justiției nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea înregistrărilor, veridicitatea conținutului acelor înregistrări. Ce pot să fac eu ca ministru al Justiției (...) vom sesiza Inspecția Judiciară pentru a verifica veridicitatea acelor interceptări", a declarat Tudorel Toader.

***

„Nu știu cum vedeți voi lucrurile, e a treia oară când spun, am zis și la Cheile Grădiștei, zic și acum, dacă noi în dosarele astea nu ne facem treaba, măcar să știm. De acum o să stau aici, o să transfer toată treaba. Sunt unii (...) care par că nu fac nimic, nu am văzut nimic. Nu mai zic că sunt dosare, nu vreau să dau exemple, sunt câteva, 7-9, mă întreabă presa în fiecare săptămână de m-am săturat eu de ele și nu se întâmplă nimic. Spuneți-mi ce se întâmplă, să știu, pentru că o să ajungem să vorbim în fiecare săptămână să vă întreb pentru astăzi, pentru că numai unii, și aceiași, lucrează. Pe mine nu mă convinge nimeni că din 8.000 de dosare noi într-o lună nu am putut învinui un inculpat, nu am putut trimite în judecată un inculpat din cele 8.000 de dosare. Dacă voi din sala asta mă convingeți, plec și nu mai zic nimic. Unii, și aceiași, sunt înjurați de dimineața până seara și alții stau la umbreluța noastră. Lasă că șefa se descurcă, Uncheșelu se descurcă, Dumitriu se descurcă, nu știu care se descurcă. Și vă mint și liniște, e frumos la DNA, nu? Salarii mari, nu ne întreabă nimeni când venim, când plecăm, stăm cu curul pe dosare, nu ne întreabă nimeni de ele. (...) De ce o lună și jumătate nu s-a întâmplat nimic, ce vă lipsește? Poate vă gândiți să vă faceți și voi niște priorități și vreau să văd că de la secție, acolo, o lună de zile măcar trei persoane sunt învinuite. Orice Parchet din România, eu vă arăt că ăia învinuiesc trei dosare și noi, DNA-ul, doar am stat. De cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, nu pot să cred așa ceva. Dacă nu vreți, spuneți-ne, dacă nu puteți, spuneți-ne, dar dați-ne un raport”, ar fi spus Laura Codruța Kovesi, potrivit înregistrărilor date publicității de RTV.

În aceleași înregistrări, Kovesi ar fi vorbit și despre situația ce a urmat OUG 13:

„Domne, eu mi-am asumat acest dosar împreună cu domnul Surugiu și cu domnul Uncheșelu. Nu au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să nu spun da, doamne, sunt de acord și susțin treaba asta și cred în continuare că am făcut ce era legal și corect. Chiar să zică Curtea Constituțională că am derapat instituțional pentru ea, o să iau cele patru dosare existente în DNA cu același obiect, făcute exact în același lucru, și le duc în brațele lui Morar și îi zic: ia-le, domnule Morar, spală-te cu ele pe cap. Noi dăm cu subsemnatul și la Inspecție și la Ministerul de Justiție, ne înjură toată lumea de dimineața până seara și mi-am asumat că am crezut că facem niște lucruri și alții...”, spune Kovesi.

„Ultima e Udrea condamnată 6 ani pe abuz. Eu știu că ne-a dat peste cap decizia Curții, dar să vedeți asta, excepția invocată de Bombonica ce ne va da peste cap, dar până atunci trebuie să ne facem treaba”, a mai spus Kovesi, referindu-se la excepția de neconstituționalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, acuzată de abuz în serviciu.

„Avem 50 de dosare pe procuror și nu putem să scoatem un dosar. Trebuie să ne facem treaba. (..) După decizia CCR mi-aș fi dorit să ieșim cu un dosar cu un ministru, să presăm, sau măcar pe un dosar important. Ne e teama că CCR a zis că am derapat. Își bat alții joc de munca noastră, noi să stăm doar să încasăm. Nu degeaba tot zic că e important să ieșim. (..) Dacă simt că nu mai avem curaj o să se urce cu picioarele pe noi. (..) 3,4 dosare importante. Noi, de la începutul anului ne-am luat-o în freză și cu OUG 13 și oamenii ne-au apărat”, ar mai fi spus Kovesi, potriv înregistrărilor date publicității de RTV.

DNA: Este distorsionat grav conținutul celor spuse

"Înregistrarea conține fragmente care au fost rostite de procurorul șef în mod public ori la sedințele de lucru cu procurorii unei secții operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparțin și care sunt menite să distorsioneze grav conținutul celor spuse", a declarat, duminică seară, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reacționațat. Toader a publicat pe Facebook, că luni dimineață va sesiza Inspecția Judiciară în legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la solicitarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se „ajunge la premierul Sorin Grindeanu”.

„Mâine dimineață voi sesiza inspecția judiciară în legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Kovesi: „Cu trei rechizitorii nu facem treabă!”

"Uncheșelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheșelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), știți ce îmi doresc? Să decapați instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Și-am avut o discuție la Cheile Grădiștei și tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate așa, că suntem toți, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat și eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineața până seara și am făcut așa un pic o... (...) DNA-ul așa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanță foarte mare. Posturi în plus avem, polițiști în plus avem, specialiști în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze și am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puțin pe situațiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută și care nu e soluționată. Au venit și la același procuror și a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare știți ce aveți în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare știți ce aveți. Mă îngrijorează de ce nu-i înhățăm! De două luni, unii din ei sunt liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii și aceiași fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea și-au făcut trei rechizitorii anul trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”, spune procurorul șef al DNA în înregistrarea audio difuzată de România TV.

Întâlnirea de la Cheile Grădiștei ar fi avut loc în luna martie.

Grindeanu: „Lucrurile sunt cât se poate de clare”

„Am văzut că se tot spune în spațiul public cum că am vreo legătură cu un dosar. (...) Este o manipulare deja suspectă. Nu am răspuns niciodată când am fost viceprimar al orașului de domeniul patrimoniului orașului. Lucrurile sunt cât se poate de clare", a afirmat premierul Sori Grindeanu.