Polonia vrea să-şi REPATRIEZE populaţia DEPORTATĂ de Stalin în Ucraina şi Kazahstan

Polonia vrea să-şi REPATRIEZE populaţia DEPORTATĂ de Stalin în Ucraina şi Kazahstan

Şefa executivului de la Varşovia, Ewa Kopacz, a anunţat marţi un plan pentru repatrierea miilor de polonezi şi a descendenţilor acestora deportaţi în Ucraina şi în Kazahstan de Stalin.

Decizie intervine în plină controversă asupra cotelor obligatorii de refugiaţi extracomunitari pe care acest executiv le-a acceptat în pofida opoziţiei de pe plan intern, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Ewa Kopacz intenţionează să supună acest plan aprobării Parlamentului înaintea alegerilor legislative ce se vor desfăşura pe 25 octombrie.

Guvernul polonez va aloca peste 7 milioane de euro acestui program de repatriere a cărui implementare, după cum a recunoscut chiar Ewa Kopacz, "nu va fi un proces uşor", întrucât mulţi dintre descendenţii polonezilor deportaţi în anii '30 au pierdut contactul cu limba poloneză şi au nevoie de ajutor pentru a-şi găsi un loc de muncă în Polonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile de la Varşovia au facilitat deja repatrierea din zonele de conflict din Ucraina a 180 de ucraineni de origine poloneză.

Dar decizia guvernului polonez pare să fie mai degrabă un răspuns în faţa criticilor cărora Ewa Kopacz trebuie să facă faţă pe plan intern în chestiunea cotelor obligatorii de refugiaţi impuse la ultima reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE (JAI). Înaintea acelei reuniuni, executivul polonez a insistat de fiecare dată pe primirea refugiaţilor exclusiv pe o bază voluntară, dar în final s-a răzgândit brusc şi a sprijinit în cele din urmă cotele obligatorii susţinute intens de Germania.

Cei care o critică pe Kopacz pentru această alegere argumentează că guvernul de la Varşovia ar trebui să acorde prioritate polonezilor dezrădăcinaţi în timpul dictaturii lui Stalin, nu imigranţilor musulmani, deşi executivul condus Ewa Kopacz a declarat că ar prefera să primească refugiaţi de confesiune creştină.

În plus, susţinerea cotelor obligatorii de refugiaţi - idee care conform sondajelor este respinsă de 56% dintre polonezi - a provocat o creştere a popularităţii partidului conservator populist Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, astfel că această decizie ar putea influenţa rezultatul legislativelor.