Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Concurs de enduro într-o zonă protejată. Cu cât a fost amendat organizatorul

Garda de Mediu Bihor i-a sancționat cu 50.000 de lei pe organizatorii unui concurs de enduro, pentru că au permis celor 140 de participanți să pătrundă într-o arie naturală protejată, deși nu obținuseră avizul custodelui, conform Digi24.

enduro intr-o zona protejata

Este vorba despre aria protejată Codru Moma, din Apuseni. Custodele acesteia, Ramon Jurj, susține că motocicletele care au trecut prin cursurile de apă au distrus habitalele naturale ale peștilor și suprafețe întinse cu puieți.

Efectul este major, în special acolo unde motocicletele au mers pe cursul de râuri și pâraie, unde au distrus habitatele specifice pentru amfibieni și pești. […] Şi, fiind perioada de primavară, în unele zone e nevoie de un an ca să-și revină habitatele acvatice. […] Pe traseul concursului a fost identificată o femelă cu pui de urs, acum o să monitorizăm să vedem dacă mai identificam aceasta femelă acolo sau nu. […] Un alt efect l-a avut distrugerea solului și a semințișului. O suprafață destul de însemnată, încă nu s-au făcut evaluări.

Competiția de enduro într-o zonă protejată, în atenția autorităților

Asociația Apuseni Enduro Beiuș, organizatorul competiției, obținuse aprobare de la Primăria comunei Finiș, pe raza căreia a organizat evenimentul. Însă, traseul a cuprins și 70 de km pe teritoriul ariei protejate, care nu se află în administrarea autorităților locale. Organizatorii au justificat alegerea traseului prin nevoia de a cuprinde și teren accidentat.

Competiția a atras atenția inspectorilor de mediu, care au verificat situația:

„Comisarii Gărzii de Mediu au verificat modul de respectare a unei măsuri de interzicere a desfășurării acestui eveniment sportiv în arie naturală protejată fără avizul custodelui, fapt pentru care Garda de Mediu a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 50 de mii de lei”, a precizat Monica Crișan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.

Organizatorul competiției a anuntat că va contesta amenda în instanță.

Aria protejată Codru Moma se întinde pe 24.000 de hectare și face parte din „sit natura 2000”, rețeaua celor mai prestigioase situri naturale europene.

spot_img

Ultimele știri