Iohannis: Există un risc de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor justiţiei/ Nu am discutat cu Kovesi pe Legile Justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o şedinţă informală cu presa, că există un risc de activare a Articolului 7 şi în cazul României din partea instituţiilor europene, din cauza legilor Justiţiei, adăugând că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îl evită.

3274 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Există un risc de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor justiţiei/ Nu am discutat cu Kovesi pe Legile Justiţiei

Iohannis: Există un risc de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor justiţiei

„Există un risc evident de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor justiţiei. Ministrul Justiţiei mă evită”, a susţinut Klaus Iohannis. Şeful statului a adăugat că nu înţelege atitudinea acestuia faţă de aceste modificări, mai ales că este o persoană din sistem.

Şeful statului nu a dorit să spună ce va face în cazul legilor din justiţie, care încă sunt pe traseul legislativ, şi nu au ajuns la promulgare. Preşedintele consideră însă că cei care au în acest moment pârghiile de a face ceva se manifestă chiar vocal, şi că, la rândul lui, o va face la momentul potrivit.

În ceea ce priveşte referendumul pe Legile justiţiei, anunţat încă de la începutul anului, preşedintele spune că nu este ultimul as pe care îl are în mânecă. "Aştept pentru când va fi...", a fost răspunsul la întrebarea legată de o posibilă iniţiativă privind chemarea populaţiei la consultare.

Iohannis a afirmat că „trebuie să fii căzut din lună” să consideri că nu vor exista efecte ale adoptării acestor legi, „în mod netrasparent” şi să ai impresia că nu vor fi urmări.

„Nu vom fi mai respectaţi şi nu se va considera că am consolidat statul de drept, astfel”, a spus şeful statului, arătând că şi adoptarea, în primăvară a Ordonanţei 13 a produs efecte grave în percepţia externă.

„A rămas percepţia că suntem o ţară care încearcă să fenteze”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Iohannis: Nu am discutat cu Kovesi pe Legile Justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la o şedinţă informală cu presa, că nu a discutat cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi nici cu şefii Parchetelor despre Legile Justiţiei, adăugând că acest lucru trebuia să-l facă ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă a discutat cu Kovesi, dar şi cu şefii Parchetelor despre Legile Justiţiei, şeful statului a răspuns că: „Nu. Instituţional, nu am ce să vorbesc cu ei. Ministrul Justiţiei (Tudorel Toader - n.r) trebuia să discute cu ei.”

Senatul a votat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi fiind legată de secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie care primeşte competenţe pentru orice infracţiuni săvârşite de magistraţi.

La ora transmiterii ştirii, în Senat are loc dezbaterea pe proiectul de modificare a Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

Zilele trecute, Parlamentul a dat vot final şi pe statutul magistratului.

Modificările au dus la o serie de proteste ale magistraţilor în mai multe instanţe din ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici