Un avion rus de război a pătruns în spaţiul aerian israelian, dezvăluie un ministru israelian

Un avion rus de război a pătruns recent în spaţiul aerian al Israelului, dinspre Siria, însă intruziunea a fost soluţionată fără incidente, a dezvăluit duminică Moshe Yaalon, ministrul israelian al Apărării, relatează AFP în pagina electronică.

11907 afișări
Imaginea articolului Un avion rus de război a pătruns în spaţiul aerian israelian, dezvăluie un ministru israelian

Un avion rus de război a pătruns în spaţiul aerian israelian, dezvăluie un ministru israelian (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Yaalon a făcut această declaraţie în contextul unor îngrijorări puternice cu privire la doborârea unui avion rusesc de război de către Turcia, care afirmă că aeronava rusă a pătruns în spaţiul aerian turc şi a ignorat avertismente repetate de a-şi schimba cursul. Moscova respinge aceste acuzaţii.

"A avut loc o uşoară intruziune, de o milă (1,6 kilometri) adâncime, a unui avion rusesc, dinspre Siria, în spaţiul nostru aerian, însă a fost rezolvată imediat, iar avionul rusesc s-a întors către Siria", a declarat Yaalon pentru postul public de radio.

"Se pare că a fost o eroare a pilotului, care zbura în apropiere de (Platoul) Golan", a adăugat ministrul israelian.

Israelul a cucerit cea mai mare parte a Platoului Golan de la Siria, în 1967, iar ulterior a anexat teritoriul respectiv, dar această anexare nu a fost recunoscută niciodată de către comunitatea internaţională.

Yaalon a amintit că Israelul şi Rusia au încheiat aranjamente în vederea evitării unor incidente cu privire la Siria. Un acord în acest sens include o "linie telefonică de urgenţă" şi un schimb de informaţii.

"Avioanele ruseşti nu intenţionau să ne atace, de accea este necesar să nu reacţionăm automat şi să le doborâm atunci când comit erori", a subliniat el.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Moscova, în septembrie, şi au discutat despre modalităţi de evitare a unor confruntări accidentale.

Rusia a lansat o campanie de bombardamente în Siria, pe 30 septembrie, la solicitarea vechiului său aliat Bashar al-Assad. Moscova afirmă că această campanie vizează jihadişti din cadrul Statului Islamic (SI) şi alte grupări "teroriste".

Israelul a lansat începând din 2013 şi până în prezent peste 12 atacuri aeriene în Siria, vizând în principal transferuri de armament către gruparea şiită libaneză Hezbollah. Oficiali israelieni par să se teamă că intervenţia Rusiei în Siria ar putea limita spaţiul de manevră al israelienilor în acest sens.

Israelul se opune regimului lui al-Assad, dar a căutat să evite să fie atras în războiul civil sirian.

Israelienii se tem, de asemenea, că Iranul şi-ar putea intensifica sprijinul pe care-l acordă Hezbollahului şi altor grupări din regiune, în contextul în care sancţiunile internaţionale ce i-au fost impuse în trecut urmează să fie anulate treptat, conform acordului în dosarul nuclear încheiat în iulie de către regimul de la Teheran cu marile puteri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici