Video Orban îi dă replica lui Dragnea: E o obrăznicie. Nu îi e ruşine?

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că este "o obrăznicie" din partea lui Liviu Dragnea să propună eliminarea pragului de participare la referendum, necesar validării, iar afirmaţiile liderului PSD sunt un pretext ca să ascundă faptul că oamenii nu au votat din cauza acestuia.

1670 afișări

"Nu îi e ruşine lui Dragnea? Au mai coborât pragul de validare de la 50% la 30%, cu un obiectiv foarte clar urmărit, acela de a îl demite mai uşor pe Preşedintele României, pentru că ei ştiu că niciodată nu vor avea şansa să câştige alegerile pentru funcţia de preşedinte. E o obrăznicie din partea lui să se facă că nu înţelege că de fapt foarte mulţi români care susţineau familia tradiţională nu au venit la vot pentru că au perceput că este referendumul lui Dragnea şi că de fapt prin modul în care s-a pus întrebarea Dragnea urmăreşte să modifice Constituţia", a afirmat Ludovic Orban, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL care a avut loc, joi la Parlament.

Acesta a precizat că deşi a fost un fake new faptul că Dragnea ar vrea să modifice Constituţia în interes personal, aceste informaţii au determinat oamenii să nu mai participe la referendum.

"Sigur, un fake news care nu avea nicio bază reală, dar care a prins să modifice Constituţia în interes personal şi foarte mulţi nu s-au prezentat la vot pentru că au considerat că acest referendum ese o mânărie a lui Liviu Dragnea. Dacă mai vorbeşti despre prag la referendum, după ce ai coborât o dată de la 50% la 30% mi se pare o glumă proastă", a completat Orban.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Mircea Hava a afirmat că ar trebui să se revină la pragul de 50% plus 1.

"Unii politicieni făcuţi peste noapte găsesc scuze. Pragul este mic 30% la un referendum. Un referendum este altceva decât o alegere, că îţi alegeri primarul sau parlamentarul. Referendumul schimbă mentalităţi. Cel puţin 51% ar trebui să fie pragul. Şi din ăştia câţi votează atâţia votează. Poate ar trebui să fie 51% şi 50+1 să voteze. Nu poţi face un referendum cu 10 oameni. Chiar este o imbecilitate să spui aşa ceva", a declarat Hava, la finalul BPN al PNL.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că ar fi nevoie de un referendum fără prag pentru ca rezultatul să fie cu adevărat voinţa majorităţii.

"Nu trebuie să o justific eu (slaba prezenţă la vot la referendum - n.r.). Toţi ştim că sunt milioane de români în afara ţării şi care au drept de vot, dar acest cvorum, ideea de cvorum - că este 30%, 50% - se dovedeşte încă o dată că diminuează sau inhibă prezenţa la vot dintr-un motiv foarte simplu: cei care sunt împotriva întrebării, indiferent care ar fi aceea, au la îndemână un mijloc care este pedepsit de lege, dar nimeni nu îl aplică, şi anume boicotul referendumului respectiv. Eu am spus în mai multe rânduri, de-a lungul anilor, chestia asta. În momentul în care ar fi un referendum fără prag, automat s-ar mări numărul de prezenţă, pentru că cei care sunt împotriva întrebării vin şi spun <<NU>>", a spus Dragnea.

Biroul Electoral Central a anunţat, luni, rezultate ale referendumului pentru familie, după centralizarea a 19.040 secţii de votare. Pentru redefinirea familiei au votat 91,56%, iar împotrivă 6,47% din cei prezenţi la urne. Un procent de 21,10% de persoane s-au prezentat la urne, însemnând 3.857.308 din cei 18.279.011 de alegători. Astfel, pragul legal de prezenţă de 30% necesara validării referendumului nu a fost atins.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici