Adrian Vasilescu: Puseul inflaționist putea fi evitat. Au apărut multe SURPRIZE!

 Suntem pe primul loc la creşterea preţurilor, în toate cele 28 de state din Uniunea Europeană. Avem o inflație de 3 ori mai mare decât media UE.

 

În luna aprilie am înregistrat o inflaţie de 4,3%, potrivit Eurostat. După noi urmează Slovacia, cu o rată de 3% și Estonia, cu 2,8%.

 

Am ajuns aici după un cumul de factori. Creșteri ale prețurilor administrate, cum ar fi la utilități, apoi creșterile de salarii care au încurajat consumul.

 

Prețurile la gaze şi energie electrică alaturi de cele de la combustibili au început să crească încă din toamna anului trecut. Iar efectele se simt în continuare, pentru că au generat scumpiri în tot lanțul economic. Însă, au fost luate măsuri, de la Banca Națională, au crescut dobânzile – este cel mai puternic obstacol în calea inflației.

 

Tot de la BNR aflăm că inflația se va tempera, ținta de final de an este 3,6%, ceea ce înseamnă că avem acum un vârf al scumpirilor, apoi vom vedea căderi. Însă, până atunci dăm mai mulți bani pe aceleași produse.

 

Acest puseu inflaționist, care durează din octombrie anul trecut, puteam să îl evităm dacă autoritățile de reglementare făceau altă împărțire a intervențiilor. Efectul decisiv, așa arată diagramele, l-au produs aceste produse reglementate, pentru că energia electrică – dacă se scumpește – scumpirea se produce pe tot palierul consumului. E greu de spus dacă la acest rezultat ar fi trebuit sau nu să ne așteptăm, pentru că au apărut foarte multe suprize. Practic, sunt două trimestre consumate de inflație în creștere și în aprilie a început al treilea trimestru de inflație în creștere. BNR a intervenit cu mijloacele pe care le are la dispoziție și a ridicat ziduri în față. A ridicat stăvilari în fața acestei viituri inflaționiste și stăvilarii și-au jucat rolul”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al BNR.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed