Ce îi pregătește PSD lui Iohannis. SUSPENDARE cu repetiție sau ACUZARE de înaltă trădare?

0

Marți, pe lângă declarațiile lui Klaus Iohannis și războiul purtat cu „echipele de cetățeni cu venin” care au îndrăznit să o huiduie pe Gabriela Firea, s-a strecurat în peisajul politic o declarație care ar fi meritat mai multă atenție. Este vorba de declarația făcută de ex-ministrul „altă întrebare”, cel care face și desface de câteva luni bune legile Justiției și Codurile penale. „Eu mă aștept ca în această săptămână președintele să emită decretul (de revocare a șefei DNA – n.r.)”, a declarat Florin Iordache în Parlament. Întrebat dacă, în opinia sa, se poate ajunge la o suspendare a președintelui Klaus Iohannis fără referendum de demitere, artizanul OUG 13 a răspuns, fără să stea o clipă pe gânduri: „Bineînțeles. Haideți să citim în integralitate Constituția și o să găsiți acolo și sancțiuni pe această chestiune”.

 

Evident, Iordache nu a oferit detalii despre noua „invenție” juridică pusă la cale în Kiseleff.

 

 

La prima vedere, cine se uită la declarația fostului ministru al Justiției și se uită și pe Constituție poate crede că este vorba de o eroare, că Iordache s-a încurcat în răspunsurile date jurnaliștilor. Nu de alta, dar Legea fundamentală (art. 95) spune că după suspendarea președintelui – pentru „fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției” și prin votul majorității senatorilor și deputaților, după consultarea Curții Constituționale – „în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui”.

 

Cu alte cuvinte, odată pornit mecanismul suspendării, unicul deznodământ ar trebui să fie, pentru orice om de bună credință, consultarea populară. Dar, tocmai acest lucru nu doresc PSD și ALDE, pentru simplul fapt că președintele Klaus Iohannis ar ieși întărit dintr-un astfel de exercițiu democratic. Cu toate promisiunile deșarte, cu toți banii dați unor categorii de bugetari, social-democrații știu foarte bine că sunt în picaj, lucru atestat și de sondajele de opinie din ultimele luni. Plus că, la fel ca la precedentele suspendări, un astfel de atac la președinte ar scoate din amorțeală destui români care nu au fost la urne la ultimele alegeri parlamentare. Suficiente motive, așadar, pentru ca referendumul de demitere să fie evitat cu orice preț de actuala coaliție, mai ales de Liviu Dragnea și ai săi.

 

Și, atunci, cum rămâne cu declarația lui Iordache? Chiar să fi comis acesta o eroare? Puțin probabil.

 

continuarea, pe DIGI24