COZONACII DE PAŞTE din comerţ, plini de chimicale

Cozonacul sau pâinea dulce a secolelor trecute, aşa cum este numit de către călătorii străini care au trecut sau locuit în spaţiul românesc, are în spate o istorie străveche şi în prezent are şi un loc de frunte în toate mesele importante şi la toate evenimentele de suflet din spaţiul românesc. Cu toate acestea, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu despre conţinutul de aditivi din cozonacii de pe piaţă, potrivit Cugetliber.

RomaniaTV.net
28 apr. 2016, 08:05
COZONACII DE PAŞTE din comerţ, plini de chimicale

COZOANCII DE PAŞTE de pe piaţă sunt departe de reţetele originale. În prezent, cozonacii conţin substanţe chimice şi aproape că nici nu mai seamănă la gust cu cei de odinioară. 

APC a achiziţionat 31 de tipuri de cozonac din marile structuri comerciale, cum ar fi hiper şi supermarketuri, fabricat şi distribuit de 13 producători, cu gramajul cuprins între 325 şi 1.000 de grame. Au fost analizate sortimente de cozonac fabricate sau distribuite de către SC Vel Pitar SA din Râmnicu Vâlcea, SC Boromir IND SRL din Râmnicu Vâlcea, Auchan, Cora, Carrefour, Tedesco SRL din Italia, SC Grewe SRL din Vestem-Sibiu, SC SAL-PAN din Salonta-Bihor, SC Lucipol Impex SRL din Râmnicu Vâlcea, SC As Pan SRL din Popeşti Leordeni-Ilfov, SC Cristian Impex SRL din Tulcea, SC Aida Prod Com SRL din comuna Cernica-Ilfov şi SC Teoden SRL din Băileşti-Dolj. 

În afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial s-au identificat următoarele ingrediente: spărtură de soia, şrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuş de ou, fibre de cartofi, zer praf, oţet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiţă, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griş de grâu, pudră de zer, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori. 

Conţinutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5 la sută şi 2 la sută. Niciunul dintre produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri). 

În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari. În top trei al cozonacilor aditivaţi figurează, pe locul întâi, cozonacul cu rahat şi cacao, fabricat de Lucipol, cu 15 aditivi. Pe locul al doilea, cozonacul cu rahat şi cacao, fabricat de Vel Pitar, cu 14 aditivi, şi, pe locul al treilea, cozonacul cu nucă şi cacao, fabricat de Lucipol, cu 13 aditivi. 

Cei mai puţini aditivi îi au cozonacul cu cremă de ciocolată-rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutură de nucă, stafide şi rahat, fabricat de As Pan şi cozonacul cu stafide, rahat şi cacao, fabricat de Teode, cu câte şase aditivi. De asemenea, cozonacul cu nucă şi cacao, fabricat de Carrefour, şi cozonacul cu rahat, stafide şi cacao, fabricat de la Cristian Impex, conţin câte cinci aditivi, iar cozonacul cu cremă de caramel şi cremă de ciocolată, fabricat de Boromir, conţine patru aditivi. 

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situaţii, nu mai are nimic din gustul şi savoarea cozonacului tradiţional. În compoziţia acestuia, există ingrediente care au denaturat reţeta produsului, cum ar fi: şrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oţet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc., la care se adaugă coloranţi, conservanţi şi îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecţi la anumite menţiuni nutriţionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, precizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România.