Donald Trump l-a informat pe Mahmoud Abbas că vrea să mute Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim

Președintele american Donald Trump l-a informat marți pe liderul palestinian Mahmoud Abbas că intenționează să mute de la Tel Aviv la Ierusalim sediul ambasadei SUA în Israel, a declarat Nabil Abu Rudeinah, purtătorul de cuvânt al lui Abbas, potrivit Reuters.

05 dec. 2017, 17:42
Donald Trump l-a informat pe Mahmoud Abbas că vrea să mute Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim

”Președintele Mahmoud Abbas a fost apelat telefonic de președintele Statelor Unite, Donald Trump, care l-a notificat în legătură cu intenția sa de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim”, a afirmat Rudeinah într-o declarație. Aceasta nu precizează când ar urma să fie pusă în aplicare măsura în cauză.

”Președintele Abbas a avertizat în legătură cu consecințele periculoase pe care o asemenea decizie le-ar avea pentru procesul de pace și pentru securitatea, pacea și stabilitatea regiunii și ale lumii”, a adăugat oficialul palestinian.

Potrivit AFP, Donald Trump l-a informat marți și pe regele Iordaniei în legătură cu intenția sa de a muta la Ierusalim sediul ambasadei SUA în Israel.

Citeşte şi Donald Trump va recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, președintele Trump urmează să decidă până luni dacă reînnoiește — așa cum au făcut, la fiecare șase luni, toți predecesorii săi și chiar el însuși în luna iunie — o clauză derogatorie la legea care impune, din 1995, instalarea ambasadei SUA la Ierusalim sau dacă își dă aprobarea pentru acest transfer, așa cum a promis în timpul campaniei electorale de anul trecut.

Informații contradictorii au circulat în ultimele săptămâni, dar numeroși observatori se așteaptă ca Donald Trump să declare Ierusalimul drept capitală a Israelului, fără a merge însă până acolo încât să transfere imediat misiunea diplomatică americană.

Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa „eternă și reunificată”, dar palestinienii cred că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului lor independent la care aspiră. Aceasta face ca statutul orașului să fie una dintre cele mai dificile probleme ale conflictului.