Lansare reuşită a unei capsule-cargou Progress într-o misiune de aprovizionare a ISS

O capsulă cargou Progress a fost lansată vineri de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, într-o misiune de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), după ce ultimele două tentative de a transporta alimente și echipamente pe avanpostul orbital au eșuat.

03 iul. 2015, 07:27
Lansare reuşită a unei capsule-cargou Progress într-o misiune de aprovizionare a ISS

În imaginile transmise de televiziunea rusă se poate observa lansarea în condiții optime a capsulei de aprovizionare Progress M-28M. La câteva minute de la lansare, capsula s-a desprins de cea de-a treia treaptă a rachetei portante, așa cum era prevăzut. „Totul s-a derulat normal”, conform unui comunicat al Centrului rus de control al zborurilor spațiale.

Capsula Progress M-28M urmează să facă joncțiunea cu ISS duminică, la ora 07:13 GMT. Capsula transportă 3 tone de alimente, echipamente și reactivi pentru experimentele desfășurate pe ISS.

Ultimele două misiuni de reaprovizionare ale avanpostului orbital au eșuat. Duminică 28 iunie, o rachetă Falcon 9, aparținând companiei private americane SpaceX, care urma să transporte pe orbită capsula cargou Dragon, a explodat la două minute după lansarea de la Cape Canaveral. Situația reaprovizionării ISS devenise complicată în condițiile în care și o capsulă Progress, lansată în aprilie, nu a reușit să ajungă la destinație, iar cea de-a doua opțiune de reaprovizionare de care dispune NASA, opțiune oferită de compania Orbital ATK, nu este disponibilă în urma unui accident produs la ultima lansare ce a avut loc în luna octombrie

Cu toate acestea, asigură NASA, echipajul ISS nu s-a aflat niciun moment în pericol, dispunând încă de rezerve de alimente pentru cel puțin 4 luni.