Mihaiela Iorga: Kovesi m-a chemat şi m-a întrebat dacă nu putem urgenta dosarul unui fost ministru

Procurorul Mihaiela Iorga a declarat duminică seară la Antena 3 că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a anunţat-o printr-un mesaj că omul de afaceri Dumitru Niro va veni să facă nişte declaraţii în dosarul Microsoft, pe care Iorga îl instrumenta. Referindu-se la acest dosar, Mihaiela Iorga a afirmat că Laura Codruţa Kovesi a dezinformat şi că în comunicatul DNA, unicul de acest gen, presupusele fapte nu sunt prescrise.

11 feb. 2018, 22:22
Mihaiela Iorga: Kovesi m-a chemat şi m-a întrebat dacă nu putem urgenta dosarul unui fost ministru

Fostul procuror DNA Mihaiela Iorga a declarat duminică seară, la Antena 3, că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a chemat-o şi a întrebat-o dacă nu poate urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier, argumentul lui Kovesi fiind că acesta o va numi ministru al Justiţiei pe Dana Gîrbovan, şefa UNJR, ceea ce nu ar fi bine pentru DNA.

„Trebuia desemnat premierul României şi era vehiculat numele unui fost ministru. Exista în lucru la mine un dosar cu acest ministru. Am fost chemată şi întrebată dacă am putea să ieşim cât mai repede cu dosarul. Explicaţia a fost de genul că dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan (preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România -n.r.) va fi ministru al Justiţiei, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi”, a afirmat procurorul Mihaiela Iorga, precizând că nu va da nume pentru că nu vrea să se spună că a stricat o anchetă. 

Iorga a relatat că i-a explicat şefei DNA că nu sunt suficiente probe la acel moment, iar continuarea cercetării ar fi implicat o cerere către Parlament.

Mihaela Ioga a relatat şi că a fost şi ţinta unor ameninţări venite din partea doamnei inspector Elena Rădescu, chiar în sediul Inspecţiei Judiciare. 

„Nu am nicio reţinere pentru că efectiv a fost şocant. Am fost audiată de dânsa. Nu a interesat-o ceea ce s-a întâmplat cu aceasta audiere. M-a întrebat de ce vreau dragoste cu forţa cu DNA. I-am explicat că solicitat ordinul de revocare pentru a mă apăra. Am primit mai multe ameninţări să nu mă lupt cu sistemul sau cu doamna procuror şef. A încercat să sugereze că doamna procuror şef e nevinovată în toate aceste evenimente, că altcineva dictează aceste acţiuni. Asta a lăsat de înţeles. E un război personal şi e vizibil. Din păcate, e motivul pentru care nu am vrut să vorbesc, dar am văzut că ea nu are nicio reţinere”, a susţinut Mihaiela Iorga.

„A mai fost o chestiune cu doamna Rădescu. Mi-a spus să am grijă ce fac că am un copil de cresut. Chiar în biroul dânsei. Am perceput-o ca pe o aminţare directă. Nu am ripostat. Am vrut să-i spun că am doi copii, nu unul, şi că e dezinformată”, a mai relatat Iorga.

viewscntIorga: Kovesi m-a anunţat printr-un mesaj că Niro va veni să facă declaraţii

Conform lui Iorga, mesajul lui Kovesi, primit în 29 septembrie 2014, o anunţa că: „Niro zice că vine mâine seară la 7 cu avocata lui. Să vedem ce va zice”.

Mihaiela Iorga a susţinut şi că şi fostul tenisman Dinu Pescariu i-a fost prezentat de Kovesi. Întrebată dacă Kovesi a minţit în dosarul Microsoft, Mihaela Iorga a spus „să nu spunem minciună, să spunem dezinformare, e mai elegant”.

„În primul rând, aş vrea să încep de la comunicat. În comunicatul DNA, unicul de acest gen, presupusele fapte nu sunt prescrise. E nedrept şi incorect să-ţi ascunzi incapacitatea de a demonstra o infracţiune, de a o proba în spatele unei aşa-zise prescripţii”, a susţinut fostul procuror DNA.

DNA a anunţat că în dosarul Microsoft s-a dispus clasarea clauzei faţă de şapte foşti miniştri – Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ţicău, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu. În cazul lui Funeriu cauza a fost clasată pentru că fapta nu există, iar în celelalte şase cazuri a intervenit prescripţia.

Urmare a criticilor apărute în spaţiul public, procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat că DNA a cerut aviz de urmărire penală pentru miniştri în dosarul Microsoft pentru că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripţie se calculează de la data efectuăriii ultimelor plăţi şi el nu era împlinit, iar practica judiciară era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal în 2014 şi discuţia despre legea penală mai favorabilă. Kovesi a precizat că modul în care se calculează termenul de prescripţie a unui dosar este strict responsabilitatea procurorului de caz, respectiv Mihaiela Iorga, şi că atunci când a constatat situaţia a sesizat Inspecţia Judiciară, ea neavând alte pârghii în astfel de situaţii.

Procurorul Mihaiela Iorga: Dosarul privatizării Alro Slatina a fost clasat

Dosarul privind privatizarea Alro Slatina a fost clasat de către procurorii DNA, susţine procurorul Mihaiela Iorga, care a precizat că, la momentul plecării sale din instituţie, a cerut o expertiză în acest dosar, cauza fiind clasată după revocarea ei.

„În momentul plecării mele era nevoie de o expertiză. Nu aş putea să vă spun ce avea în vedere procurorul de caz, nu se putea vorbi de prescripţie. Am cerut expertiză în acest dosar. Exista o suspiciune cu privire că investiţiile la cele două societăţi erau făcute cu banii de la Alro. Nu înţeleg de ce dosar a fost clasat, a fost clasat după ce eu am fost revocată. Din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit clasat, a fost greu să găseşti experţi, nu voia nimeni să-şi asume o asemenea expertiză. Eu nu pot să spun dacă s-ar fi ajuns la o trimitere în judecată, dar din punctul meu de vedere expertiza trebuia făcută”, a declarat Mihaela Iorga.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au declanşat, în 15 decembrie 2006, umărirea penală în dosarul privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului producător de aluminiu Alro Slatina.

În sediul Inspecţiei Judiciare am fost avertizată ca am un copil de crescut

Procurorul Mihaiela Iorga a declarat, duminică, într-un interviu televizat, că a fost ameninţată de către Elena Rădescu, inspectoarea care a condus echipa de control care a verificat managementul DNA, aceasta spunându-i că are un copil de crescut şi să nu forţeze „dragostea cu DNA”.

„Cred că cele mai şocante ameninţări le-am primit în sediul Inspecţiei Judiciare, de la inspectoarea Elena Rădescu. Am fost audiată de dânsa în cadrul cercetării disciplinare. Nu a interesat faptele care făceau obiectul cercetării. Doamna inspector m-a întrebat de ce insist dragostea cu forţa cu DNA. Am întrebat de ce a ajuns la aceatsă concluzie. (…) Am primit ameninţări că nu trebuie să mă lupt cu sistemul, cu doamna procuror şef”, a declarat procurorul Mihaiela Iorga, la Antena 3.

Aceasta spune că inspectoarea ar fi încercat să lase de înţeles că procurorul şef al DNA este doar un executant.