Orban: Încetul cu încetul, PSD construieşte o groapă în care va intra economia românească

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat miercuri că, încetul cu încetul, PSD construieşte "o groapă" în care va intra economia românească.

RomaniaTV.net
14 mart. 2018, 16:47
Orban: Încetul cu încetul, PSD construieşte o groapă în care va intra economia românească

„Încetul cu încetul, PSD construieşte o groapă în care va intra economia românească. Rata inflaţiei a ajuns de la 0,2%, la momentul preluării guvernării de către coaliţia PSD – ALDE, la 4,72%. (…) Înseamnă (…) o reducere a puterii de cumpărare mai ales pentru angajaţii în sectorul privat, dar şi pentru angajaţii în sectorul public. (…) De asemenea, pensionarii nu au primit niciun leu în plus la pensie, pentru că acest Guvern a refuzat să aplice legea pensiilor”, a declarat Orban, după o întâlnire pe care a avut-o, la sediul PNL, cu o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, potrivit Agerpres

Potrivit liderului PNL, este „extrem de gravă şi îngrijorătoare” scăderea ponderii veniturilor bugetare raportat la PIB.

„Ponderea veniturilor bugetului raportat la Produsul Intern Brut este la 26%. (…) Nu pot fi suportate cheltuieli publice importante, indispensabile pentru dezvoltarea societăţii româneşti. (…) Datoria publică, anul trecut, a crescut cu peste 4 miliarde de euro. Ce face Guvernul PSD – ALDE? Lasă pe umerii copiilor şi nepoţilor noştri povara unor cheltuieli iresponsabile, care au fost făcute numai în scop electoralist”, a spus Orban.

El a adăugat că, în 2017, deficitul bugetar a fost de aproximativ 13 miliarde de euro. „Adică o creştere a deficitului bugetar cu peste 2 miliarde de euro raportat la anul 2016”, a precizat Ludovic Orban.

Liderul PNL a vorbit şi despre „dezechilibrarea bugetului, printr-o creştere extrem de periculoasă a ponderii cheltuielilor cu salariile şi a cheltuielilor sociale”. „Faţă de anii anteriori, în care ponderea cheltuielilor cu salariile şi cu asistenţa socială se situa în jurul cifrei de 62-64-65%, în anul 2017 (…) a ajuns la 77% din totalul cheltuielilor publice. Acest lucru a dus la cel mai scăzut nivel al investiţiilor”, a susţinut el.

Citeşte şi Raportul de ţară al CE: În absenţa reformelor structurale, economia României ar putea cunoaşte o aterizare forţată

Totodată, preşedintele PNL a lansat „un avertisment”. „Există posibilitatea ca guvernarea PSD – ALDE să realizeze o contraperformanţă care nu are precedent şi anume să bage România în criză economică fără ca pe plan internaţional să existe o criză economică. Deja sunt semne de reducere a investiţiilor, mai ales a investiţiilor private, deja există semne de retragere a multor companii din România, (…) deja există o criză a forţei de muncă”, a transmis Orban.

În opinia sa, guvernarea PSD – ALDE „şi-a bătut joc de o conjunctură economică extrem de favorabilă”.

„Îl aştept pe domnul Dragnea să mă acuze de încălcarea legii defăimării, dar sunt dispus să suport orice consecinţă pentru adevărul pe care l-am susţinut în ceea ce priveşte dezvoltările din economia românească. (…) Guvernarea PSD – ALDE şi-a bătut joc de o conjunctură economică extrem de favorabilă în care s-a aflat România în 2017, făcând praf toate echilibrele macroeconomice, de asemenea creând premisele unei încetiniri a creşterii economice pe următorii ani”, a afirmat Ludovic Orban.