PNL a depus la Avocatul Poporului cererea de sesizare a CCR pe OUG privind şcolile doctorale şi plafonarea indemnizaţiilor pentru mame

Liberalii au depus, vineri, la Avocatul Poporului cererea de sesizare a CCR cu excepția de neconstituționalitate în cazul ordonanțelor de urgență privind școlile doctorale și plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului.

RomaniaTV.net
11 aug. 2017, 11:19
PNL a depus la Avocatul Poporului cererea de sesizare a CCR pe OUG privind şcolile doctorale şi plafonarea indemnizaţiilor pentru mame

„PNL a depus o cerere de sesizare către Avocatul Poporului pentru Ordonanța 54, cea care se referă la școlile doctorale, și pentru Ordonanța 55, cea care se referă la plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copiilor. Am exprimat mai multe motive în cererea de sesizare, dar în fapt domnul Liviu Dragnea, așa cum ne-a obișnuit în ultima perioadă, a comis-o din nou. Dumnealui a convocat de la sine putere pe data de 7 august sesiune extraordinară la Camera Deputaților, Biroul permanent al Camerei Deputaților s-a întâlnit în data de 8 august, deci lucrurile din acest punct de vedere sunt clare. Ce este îngrijorător este bătaia de joc pe care o arată PSD, un partid aflat la guvernare, față de lucruri simple, legi, regulamente și Constituție”, a declarat prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu, după depunerea cererii la Avocatul Poporului, potrivit Agerpres.

El a precizat că cererea vizează procedura în care a fost sesizat Parlamentul, punctând că în acest caz s-a încălcat Constituția.

„Trebuia întâi Biroul permanent să se întrunească, apoi președintele Camerei Deputaților să solicite sesiune extraordinară. Domnul Liviu Dragnea a solicitat pe 7 (n.r. august) de la sine putere, a plecat în vacanță și pe data de 8 s-a întâlnit Biroul permanent al Camerei și nu a fost un președinte al Camerei care să solicite sesiune extraordinară. (…) Noi nu am intrat pe fondul ordonanțelor, ci doar pe respectarea legii, Constituției și a Regulamentelor Camerei și Senatului”, a spus liberalul.

Dumitrescu a afirmat că personal susține plafonarea indemnizațiilor pentru mame.

„Opinia mea este că este un plafon corect (n.r. — plafonarea indemnizațiilor la 8.500 de lei)”, a arătat liberalul.

Liberalii argumentează în cerere că OUG privind școlile doctorale nu-și justifică urgența.

„Adoptarea OUG 54/2017 este neconstituțională și pentru că Guvernul României a adoptat un act normativ de modificare a unui alt act normativ aflat în procedură parlamentară de legiferare, contrar dispozițiilor cuprinse în decizia CCR 1431/2010”, se arată în documentul PNL, semnat de președintele partidului, Ludovic Orban.

Și în cazul OUG 55 liberalii afirmă că nu se regăsește „n icio situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”.

„Așa-zisa justificare a situației excepționale invocată de către Guvern este, practic, o recunoaștere a incompetenței ministrului de resort, a Guvernului în ansamblul său în ceea ce privește elaborarea bugetului de stat. Argumentul că sursa bugetară este insuficientă nu poate și nu constituie un motiv legal pentru a adopta o OUG de restrângere a unui drept”, precizează PNL.