Revizia generală la Petromidia a fost finalizată. Rafinăria şi-a reluat activitatea de producţie

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a reluat activitatea de producție a rafinăriei Petromidia și a diviziei de petrochimie, după finalizarea reviziei generale programate, operațiune ce a necesitat investiții de 77,5 milioane de dolari, informează compania, printr-un comunicat remis Agerpres.

26 nov. 2015, 12:40
Revizia generală la Petromidia a fost finalizată. Rafinăria şi-a reluat activitatea de producţie

„Activitatea de producție a rafinăriei Petromidia se desfășoară în flux normal, cantitatea de materie primă procesată zilnic fiind de 14.000 tone. Estimăm că rafinăria va prelucra o cantitate totală de materii prime de aproape 5 milioane tone la finalul anului 2015, deși activitatea de producție a fost suspendată pentru mai mult de o lună, perioadă necesară reviziei generale. După finalizarea lucrărilor acestei revizii, echipamentele funcționează cu un grad ridicat de siguranță, la un cost scăzut de mentenanță, având o disponibilitate mecanică de 96,5%”, a declarat Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare.

În prima jumătate a anului 2015, cantitatea de materii prime procesate la Petromidia a fost mai mare cu 11% față de perioada similară a anului trecut și a atins nivelul de 2,6 milioane tone. Rafinăria a procesat în 2014 o cantitate record de 5,05 milioane tone materii prime, fără opriri programate sau accidentale.

Lucrările reviziei generale programate, care se desfășoară odată la 5 ani conform legislației în vigoare pentru funcționarea unei rafinării, au fost realizate și coordonate de compania Rominserv, contractorul general al KMG International, dar și de alte 44 de firme, fiind implicați aproape 4.000 de angajați.

De asemenea, lucrările au vizat mentenanța corectivă și preventivă completă a echipamentelor, inspecția tehnică a utilajelor, necesară pentru menținerea funcționării rafinăriei la capacitatea ei nominală.

Rafinăria Petromidia este cea mai mare unitate de profil din țară. În urma investițiilor susținute de KMG International și unicul său acționar, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas, capacitatea de prelucrare rafinăriei a crescut la peste 5 milioane tone anual, iar instalațiile industriale au fost modernizate.

Rompetrol Rafinare a oprit în perioada 11 octombrie — 20 noiembrie 2015 activitatea rafinăriei Petromidia și a diviziei de petrochimie, pentru desfășurarea reviziei generale programate.

Citeşte şi Rompetrol Rafinare, pierderi de 78,4 milioane dolari la şase luni