Tudorel Toader: Vom sesiza CCR cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcție a procurorului şef al DNA

Tudorel Toader anunţă că va sesiza CCR cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, după ce Klaus Iohannis a anunţat luni că nu va da curs propunerii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

RomaniaTV.net
16 apr. 2018, 15:00
Tudorel Toader: Vom sesiza CCR cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcție a procurorului şef al DNA

UPDATE Tudorel Toader a revenit cu o precizare privind sesizarea Curţii Constituţionale. Într-un mesaj pe Facebook, el lasă de înţeles că nu va face sesizarea în nume propriu.

„Pentru cine crede ca stie cartea constitutionalismului: Vom sesiza CCR nu este echivalent cu voi sesiza CCR!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Potrivit Constituţiei, sesizarea Curţii Constituţionale pentru confict între autorităţile statului poate fi înaintată doar de preşedinte, şefii camerelor Parlamentului, prim-ministru sau preşedintele CSM.

Art. 146 Constituţia României

Curtea Constituţională are următoarele atribuţii: (…)

e) soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
 
______________ 
 
Tudorel Toader a anunţat că va sesiza CCR cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, după ce Klaus Iohannis a anunţat luni că nu va da curs propunerii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

„În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate procurorul șef al DNA, în condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente, văzând legislația aplicabilă în acest domeniu, valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA”, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe contul de Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţia de şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

Motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu m-au convins. Nu voi da curs propunerii de revocare a şefei DNA”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută luni la Palatul Cotroceni.