Washingtonul pregăteşte SANCŢIUNI pentru piraţii informatici chinezi suspectaţi de sponaj economic

Statele Unite ale Americii pregătesc sancțiuni economice la adresa unor cetățeni chinezi suspectați că ar avea legătură cu atacuri informatice ce au vizat ținte americane, a declarat luni un responsabil american pentru AFP, confirmând astfel o informație a cotidianului Washington Post.

31 aug. 2015, 17:46
Washingtonul pregăteşte SANCŢIUNI pentru piraţii informatici chinezi suspectaţi de sponaj economic

Potrivit acestei surse din cadrul Administrației americane și altor responsabili care au acordat declarații Washington Post, guvernul lui Barack Obama nu a elaborat încă măsuri punitive în forma necesară, însă pregătește terenul pentru aceste sancțiuni.

O asemenea decizie din partea primei puteri economice mondiale împotriva celei de-a doua puteri ar avea consecințe diplomatice colosale, în special cu câteva săptămâni înainte de vizita de stat pe care președintele chinez Xi Jinping o va întreprinde la sfârșitul lui septembrie, potrivit Agerpres.

Washingtonul ‘va răspunde conform unui program și unui calendar pe care îl vom decide’, a explicat, pentru AFP, responsabilul american. Acesta a adăugat că Administrația este pe cale să se doteze cu o ‘strategie completă pentru a lupta împotriva celor implicați’ în spionajul cibernetic. Se are în vedere ‘impunerea de sancțiuni împotriva unor indivizi sau entități’, a precizat acest înalt funcționar american.

În opinia unuia dintre colegii săi citați de Washington Post, ‘aceasta îi trimite un mesaj Beijingului: Administrația americană va începe să riposteze la spionajul economic’. ‘Chinei i se spune: ajunge’, a subliniat acesta.

Citeşte şi Secretarul de stat american îi bănuieşte pe ruşi şi chinezi că îi piratează corespondenţa electronică

Pirateria informatică înveninează de mai multă vreme relațiile dintre cele două prime puteri mondiale și dosarul a dominat la sfârșitul lui iunie ‘dialogul strategic și economic’ anual care a avut loc la Washington.

La începutul lui august, secretarul de stat american John Kerry a acuzat China și Rusia că, ‘foarte probabil’, îi citesc email-urile și a atenționat că această problemă de spionaj informatic va fi abordată de președintele Obama în timpul întrevederii sale cu președintele Xi.

Ultimul atac cibernetic masiv pe care l-a cunoscut SUA datează din iunie, când au fost piratate datele personale a patru milioane de angajați federali. Mai multe mass-media americane au arătat atunci cu degetul spre China, însă Beijingul a denunțat acuzații ‘iresponsabile și nefondate’.