Adrian Dafinei, Fizica: Profesorii si elevii romani au ajuns dusmani

Adrian Dafinei, Fizica: Profesorii si elevii romani au ajuns dusmani

Adrian Dafinei este liderul echipei de profesori care pregateste lotul national de fizica, fiind cadru didactic de 38 de ani. De olimpici se ocupa din anul 1983, iar de 17 ani este liderul echipei de profesori care antreneaza olimpicii romani. Din echipa sa fac parte profesorii de la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti, dar si profesori de la licee de prestigiu din Cluj, Constanta, Sibiu sau Iasi.

„Sunt profesori care ii identifica pe acesti copii si profesori care sa ii pregateasca. Niciodata nu aflam de un cineva care ar putea sa mearga la o olimpiada internationala cu un an inante. Sunt copii pe care ii stim de cand acestia erau in clasa a sasea. Niciodata nu este o surpriza pentru noi numele unui copil bun. Nu poti sa apuci o olimpida internationala daca te apuci de pregatire in clasa a zecea”, spune profesorul Dafinei, care a explicat ca si talentul nativ are un rol. "Fara talent si dorinta de a invata nu ai ce sa faci”, a adaugat Adrian Dafinei.

El adauga ca uneori programul unui olimpic ajunge si la 16-18 ore de pregatire, dar ca “atunci cand faci ce iti place nu simti asta ca pe o apasare”.

“Dar si citesc, fac sporturi, canta. Si, in primul rand, sunt foarte buni psihologi cu ei insisi”.

In ultimii 20 de ani, Adrian Dafinei s-a ocupat de pregatirea a aproape 400 de copi olimpici, dintre care in jur de 100 au fost olimpici internationali.

„Din 50 de copii care au ajuns la olimpiade internationale in ultimii 10 ani, doi au ramas in Romania. Andrei Anghel , care a obtinut aur in 2006, la Singapore si Virgil Baran, care a luat aur in Croatia, in 2009. Credeti ca cei care au plecat ar putea castiga 200.000 de euro pe an in Romania, din munca cinstita? Cine sa-i angajeze? Sa faca ce? Ar fi nedrept sa le cerem sa ramana in Romania. Ei acolo sunt recunoscuti ca persoane inteligente. Cand te duci sa studiezi sau ramai chiar profesor la MIT (n.red Massachusetts Institute of Technology), la Harvard, este ceva frumos, este o altfel de atmosfera. Parca ar fi prea mult sa le cerem sa ramana in Romania. Aici modelele sunt foarte jos”, afirma profesorul Dafinei.

De cinci ani, acesta este rezident canadian, tara in care se afla si fiul sau impreuna cu familia. De altfel, profesorul olimpicilor sta jumatate de an in Canada, iar al doilea semestru de scoala il petrece in Romania. In perioada in care se afla pe continentul american ofera consultanta. „Nu stiu cand va fi ruptura definitiva, dar ma voi stabili acolo. Familia mea este acolo si o sa raman acolo”.

Legat de scoala romaneasca, spune ca relatia dintre profesori si elevi este complet minata.

„Profesorii si elevii sunt dusmani....cand ajungi la argumente fizice, ce sa mai faci? Cum sa explici ceva, cuiva... cu care ajungi sa te bati? Dar lumea va descoperi ca fizica este importanta, nu poti sa faci pe cineva sa inteleaga fizica daca nu vrea sa o faca.

Sursa foto: Relu Calota

Adrian Panaete, Informatica: Multi raman in Romania sa faca facultatea. La masterat pleaca in strainatate

Adrian Panaete, Informatica: Multi raman in Romania sa faca facultatea. La masterat pleaca in strainatate

Adrian Panaete (foto mijloc) este coordonatorul lotului olimpic la informatica si este profesor de 25 de ani. El preda la Colegiul National "A. T. Laurian", din Botosani, iar de cinci ani face parte din echipa care se ocupa de olimpicii la informatica.

"Cineva trebuia sa o faca si pe asta, nu? Si mi-a placut foarte mult sa fac acest lucru", afirma profesorul daca il intrebi de ce a preferat sa pregatesc elevi de top, in loc sa lucreze intr-o multinationala celebra din IT.

Spune ca daca in alte domenii olimpicii pleaca inca de la licenta sa studieze in strainatate, in ceea ce priveste informatica, multi raman sa invete in tara, in Bucuresti sau in alte centre precum Cluj, Timisoara sau chiar Craiova.

"Masteratul il fac de obicei in alte tari, pentru ca este un alt sistem de desfasurare. Merg mai mult pe zona practica decat teoretica. Apoi primesc internship-uri la Google, Facebook sau Twitter. Unii raman acolo, dar multi au inceput sa se intoarca", spune Panaete.

Sursa foto: Blogul Colegiului National "AT Laurian" din Botosani.

Mihai Baluna, Matematica: Inainte, olimpicii mergeau in cercetare. Acum se duc inspre business

Mihai Baluna, Matematica: Inainte, olimpicii mergeau in cercetare. Acum se duc inspre business

Profesorul Mihai Baluna (foto) preda matematica de 38 de ani, iar de olimpici se ocupa de 35. Din 1990 este profesor de matematica la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Bucuresti.

Spune ca in toata aceasta perioada nu a fost niciodata interesat sa plece in strainatate, sa predea la scoli celebre din afara. Merge in tabere de pregatire din alte tari, insa niciodata nu si-a dorit si nici nu i-a fost propus sa ramana acolo.

De-a lungul anilor a predat matematica pentru mii sau poate chiar zeci de mii de copii, insa doar cativa au ajuns olimpici. De exemplu, lotul national care ne va reprezenta la Olimpiada Internationala de Matematica din Thailanda, dintre 4 si 16 iulie, este format din sase elevi: Simona Diaconu, Stefan Spataru, Marius Bocanu, Andrei Andronache, Andrei Puiu si Ciprian Bonciocat.

„Acesti copii lucreaza in jur de de 3-4 ore pe zi. Nu poti sa faci numai asta, nu este sanatos. Sunt copii normali, care fac sport, asculta muzica. Stiti cum este cu pregatitul? Te pregatesti cand poti si ai chef. Odata, o eleva a fost la un concurs si i-a ramas o problema pe care nu a rezolvat-o. Iar noaptea se tot gandea la ea si si-a dat seama care este rezolvarea. S-a dat jos din pat, a rezolvat-o si apoi s-a culcat. Eu m-am gandit o data la o problema doua saptamani. Ma gandeam cand mergeam cu metroul si apoi o lasam la o parte cand ajungeam unde trebuia si ma apucam de treaba. Apoi, iar ma gandeam”, explica profesorul.

Dintre cele cateva sute de elevi cu care a lucrat de-a lungul anilor pentru pregatirea olimpiadelor de matematica, o parte au mers in domeniul cercetarii, in timp ce restul au trecut pe zona de business.

„Cei dinainte de anii 90 au ales cercetarea matematica, iar cei de dupa 90 s-au mutat inspre business”, spune Mihai Baluna.

Obosesc olimpicii? Sunt tentati vreodata sa renunte? „Nu, pentru persoanele care ajung la acest nivel au pasiune pentru asa ceva, pasiunea nu dispare niciodata”.

Printre cele mai bune tari in domeniul educatiei la nivel mondial se numara tari precum Coreea de Sud, China, dar si tarile nordice precum Suedia sau Danemarca.

„Tarile asiatice sunt cele mai puternice pentru ca scoala este privita ca pe un lucru care disciplineaza. In cultura lor, a fi disciplinat este o virtute. Iar ei considera ca sunt disciplinati atunci cand invata. De asemenea, ei aloca 28% din buget pentru educatie, in timp ce la noi nu este nici 5%”, afirma profesorul Baluna.

Marius Nicoli, Informatica: Jumatate dintre olimpici se intorc in tara

Marius Nicoli, Informatica: Jumatate dintre olimpici se intorc in tara

Marius Nicoli preda informatica la Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova, el fiind profesor din 1999. De sapte ani face parte din echipa care coordoneaza lotul olimpic de informatica.

Spune ca, desi, in general, exista perceptia ca olimpicii pleaca in strainatate si nu se mai intorc, nu este chiar asa

Astfel, daca la matematica, si mai ales la fizica, aproape toti elevii merg sa studieze in afara tarii si, de cele mai multe ori, raman acolo, in schimb, la informatica, oportunitatile din Romania sunt mult mai numeroase. In general, doar jumatate dintre olimpici aleg sa invete si sa ramana in afara tarii.

"Unii se duc spre cercetare, insa cea mai mare parte merg in zona de business. Se angajeaza sau isi fac propriile companii. Insa, este mai bine ca inainte sa isi faca propria companie, sa lucreze undeva, sa vada cum este acolo, sa invete lucruri noi, si abia apoi sa intre in antreprenoriat", explica Nicoli.

Sursa foto: Contul de Facebook al profesorului Marius Nicoli