Energie

Romgaz a vândut în primele nouă luni gaze pentru piaţa liberă de 1 mld. lei către E.ON şi GDF Suez

Romgaz a vândut în primele nouă luni gaze pentru...

Autor: Marius Oncu

23.11.2015, 16:55 556

Astfel, în baza a două contracte în derulare între Romgaz şi cele două societăţi, producătorul a vândut gaze naturale destinate pieţei libere (pentru perioada ianuarie-septembrie 2015) de 544,36 milioane lei către E.ON Energie România şi de 452,93 milioane lei către GDF Suez Energy România, se arată într-un raport transmis de Romgaz Bursei de Valori Bucureşti.

Aceasta nu este întreaga cantitate de gaze livrată către cele două companii. Companiile listate la bursă sunt obligate să raporteze doar contractele mai mari de 10% din cifra de afaceri.

Romgaz a obţinut în primele nouă luni venituri de 2,4 miliarde de lei din vânzarea de gaze (inclusiv cele de la import şi achiziţionate de pe piaţa internă), în scădere cu aproape 11% faţă de 2,69 miliarde de lei în perioada similară a anului anterior. Compania înregistrează venituri şi din activităţi precum înmagazinarea de gaze, energie electrică, vânzarea de bunuri şi servicii, precum şi din exploatare.

Cifra de afaceri a Romgaz a scăzut cu în primele nouă luni cu 10,8%, la 2,93 miliarde de lei, iar profitul net s-a redus cu 12,4%, la 975,3 milioane de lei. Romgaz a precizat că va lua o parte din rezervele constituite în anii trecuţi pentru a mări profitul de repartizat anul viitor.

În trimestrul al treilea, cifra de afaceri a scăzut cu 8,2%, la 698 milioane de lei, iar profitul net s-a redus cu 14%, la 208,7 milioane de lei, în condiţiile în care consumul naţional de gaze naturale se află de mai mulţi ani în scădere. Romgaz a tăiat investiţiile şi a redus producţia pentru a se alinia la cererea slabă din piaţă.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Pentru întreg anul, Romgaz a redus recent în scădere estimarea privind profitul net, de la 1,5 miliarde de lei, cât anticipa în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat în iunie, la 1 miliard de lei conform ultimei rectificări a bugetului.

Bugetul de Venituri şi Cheltuieli rectificat al Romgaz a fost aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, iar conducerea Romgaz a convocat pentru 17 decembrie o adunare a acţionarilor pentru avizarea bugetului rectificat.

Astfel, Romgaz anticipează acum venituri totale de 4,46 miliarde de lei, după ce în iunie estima 4,64 miliarde de lei. Rezultatul net a fost afectat şi de cheltuielile mai mari aşteptate pentru anul în curs, de 3,11 miliarde de lei, în urcare faţă de 2,78 miliarde de lei în precedenta versiune a bugetului de venituri şi cheltuieli, avizată în luna iunie.

Statul deţine controlul producătorului de gaze naturale, cu o participaţie de 70%, al doilea acţionar după participaţia deţinută fiind Fondul Proprietatea (FP), cu 6,18%. Acţiunile SNG se tranzacţionează la o cotaţie de 29,15 lei/titlu, în scădere cu 19% faţă de începutul anului. Rom­gaz are o capitalizare bursieră de 11 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO