Bănci și Asigurări

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, nivel la care a ajuns în mai 2018.

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la...

Autor: Roxana Rosu

15.05.2019, 13:07 187

Banca Naţională a decis în şedinţa de astăzi a boardului menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, nivel la care a ajuns în mai 2018.

În plus, Consiliul de Administraţie al BNR a păstrat nemodificată şi rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50%.

De asemenea, BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. 

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară din primăvara anului trecut. BNR reluase în 2018, după o pauză de un deceniu, înăsprirea politicii monetare, majorând dobânda-cheie de trei ori, de la minimul istoric de 1,75% până 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control.

După ultima şedinţă a boardului BNR, din aprilie, Mugur Isărescu, guver­natorul băn­cii centrale, a motivat decizia menţinerii do­bânzii-cheie prin existenţa unor presiuni in­flaţioniste în creştere, aducând în discuţie cos­turile salariale, precum şi influenţele cursu­lui valutar. În acelaşi timp, BNR a atras aten­ţia asupra evoluţiei deficitului de cont curent.

Decizia BNR de astăzi a fost anticipată de majoritatea analiştilor, având în vedere presiunile infla­ţioniste, precum şi încetinirea creşterii economice şi măsurile fiscale decise de guvern.

BNR a majorat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an la 4%. În aprilie, rata inflaţiei a urcat până la 4,1%, după 4% în martie şi 3,8% în februarie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 4,3% comparativ cu aprilie 2018, iar produsele nealimentare cu 3,13%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO