Business Internaţional

Cutremur la vârful Credit Suisse: Tidjane Thiam, CEO-ul băncii, demisionează pe fondul unui scandal de spionaj

Cutremur la vârful Credit Suisse: Tidjane Thiam, CEO-ul...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

07.02.2020, 11:10 3536

Directorul executiv al Credit Suisse, Tidjane Thiam, a demisionat, pe fondul presiunilor investitorilor în urma unui scandal de spionaj, cercetat de autorităţile de reglementare elveţiene, anunţă Reuters.

Banca din Zurich, a doua cea mai mare din Elveţia, a declarat vineri că Thiam va fi înlocuit de Thomas Gottstein, care este şeful diviziei elveţiene.

Scandalul de spionaj a agravat tensiunile dintre Thiam şi preşedintele Urs Rohner, au spus surse din bancă. Deşi mai mulţi acţionari majoritari şi-au promis sprijinul pentru Thiam săptămâna aceasta, el s-a străduit să câştige susţinerea consiliului de administraţie.

Thiam a fost numit director general în 2015, nu a lucrat niciodată pentru o bancă. La Credit Suisse, el s-a concentrat pe reducerea costurilor şi diminuarea riscurilor, alături de concentrarea pe managementul marilor averi şi consolidarea bilanţului.

Banca a revenit în 2018 pe profit, după trei ani de pierderi.

Credit Suisse s-a confruntat cu o situaţie de criză în septembrie 2019, după ce fostul său manager Iqbal Khan, care a trecut la rivalul UBS, a constatat că este supravegehat de un detectiv particular în Zurich.

Ceea ce banca a descris iniţial drept un caz de spionaj condus de directorul operaţional de atunci, Pierre-Olivier Bouee, s-a extins pe măsură ce au apărut detalii despre cazuri suplimentare de supraveghere.

Instituţia de supraveghere financiară FINMA desfăşoară propria investigaţie, după ce banca a recunoscut că l-a urmărit pe fostul şef de resurse umane Peter Goerke.

Plecarea lui Thiam nu pune punct afacerii.

FINMA examinează modul în care consiliului de administraţie l-a supravegheat pe Thiam şi pe adjuncţii săi. Thiam a spus că nu ştie nimic despre supraveghere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO