Business Internaţional

Vine criza: bombardamentul cu veşti rele despre economia zonei euro continuă. Banca centrală a Germaniei a avertizat că cea mai mare economie a Europei ar putea aluneca în recesiune

Vine criza: bombardamentul cu veşti rele despre economia...

Autor: Catalina Apostoiu

20.08.2019, 00:04 2131

Germania, cea mai mare economie a Europei, ar putea intra în recesiune, inflaţia din zona euro încetineşte în continuare, consemnând cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani, iar comerţul din interiorul regiunii s-a diminuat în cel mai alert ritm din ultimii şase ani. Seria de veşti rele despre economia Europei continuă.

Banca centrală a Germaniei a avertizat că cea mai mare economie a Europei ar putea aluneca în recesiune, intensificând presiunile asupra strategilor europeni în sensul unei susţineri mai solide, scrie Bloomberg.

În raportul său lunar, Bundesbank arată că PIB-ul german va rămâne modest în trimestrul trei şi „ar putea continua să scadă uşor“. Acesta ar fi al doilea trimestru consecutiv de declin, definiţia tipică a recesiunii, după o scădere de 0,1% în T2.

Avertismentul băncii vine după săptămâni de date germane sub aşteptări şi rapoarte modeste privind câştigurile companiilor. Situaţia a tras în jos restul zonei euro, determinând BCE să ia în considerare noi stimulente monetare. Guvernul german a semnalat de asemenea că şi-ar putea creşte cheltuielile în cazul deteriorării situaţiei.

Bundesbank a invocat slăbiciunea persistentă a industriei ca motiv pentru situaţia economică a ţării, arătând că nu este clar dacă cererea internă la rândul său va fi afectată. Teama multor analişti este că tensiunile comerciale continue la nivel mondial vor prelungi problemele sectorului manufacturier şi vor afecta în ultimă instanţă şi sectorul încă solid al serviciilor.

Potrivit unui raport separat, inflaţia din zona euro s-a dovedit a fi mai scăzută decât se raportase iniţial, sporind presiunile asupra BCE să ia în considerare stimulente mai ample în septembrie. Eurostat şi-a revizuit estimarea din iulie pentru creşterea preţurilor de consum la 1%, de la 1,1%.

Într-o nouă notă, Bank of America Merrill Lynch arată că se aşteaptă ca banca centrală să-şi reducă dobânda cu 20 de puncte bază şi să lanseze un program de relaxare cantitativă care să dureze până la un an, implicând achiziţii de obligaţiuni de 30 mld de euro pe lună.

„Un mix optim de politică ar merge dincolo de relaxarea BCE, aceasta fiind însoţită de ajutor din partea guvernelorî, arată economiştii băncii, care şi-au redus estimările privitoare la PIB-ul zonei euro cu o zecime în 2019 şi două zecimi în 2020, scrie MarketWatch.

O altă veste rea pentru regiune priveşte declinul comerţului dintre statele membre ale acesteia în cel mai rapid ritm din şase ani în iunie, potrivit Financial Times. Astfel, cresc temerile că disputa comercială dintre SUA şi China începe să-şi pună amprenta asupra exporturilor europene.

Valoarea comerţului din interiorul zonei a scăzut cu 6,6% în iunie faţă de luna similară a anului trecut, cea mai slabă performanţă din martie 2013.

În acelaşi timp, exporturile zonei euro către restul lumii s-au diminuat cu 4,7%, cel mai slab nivel din august 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO