Companii

Şah la Isărescu: Inflaţia a accelerat la 4% în martie, după 3,8% în februarie şi 3,3% în ianuarie. BNR: Inflaţia se va menţine probabil pe orizontul scurt de timp peste limita de sus a intervalului ţintei

Şah la Isărescu: Inflaţia a accelerat la 4% în...

Autor: Roxana Rosu

10.04.2019, 09:24 1157

Rata anuală a inflaţiei a continuat trendul ascendent în martie şi a ajuns la 4%, după 3,8% în februarie şi 3,3% în ianuarie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 4,45% comparativ cu martie 2018, iar produsele nealimentare cu 4,15%, a anunţat miercuri INS.

În acelaşi interval, preţurile serviciilor s-au majorat cu 3,18%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,2%.

Inflaţia lunară a ajuns în martie la 0,49%, după ce alimentele sâau scumpit cu 0,48% faţă de februarie, produsele nealimentare cu 0.54%, iar serviciile cu 0,4%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2018 – martie 2019) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2017 – martie 2018), calculată pe baza IPC, este 4,4%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,1%.

Cele mai mari creşteri de preţ de la începutul anului au fost înregistrate la cartofi (26%), legume şi conserve (19%), citrice (10%). Ţigările s-au scumpit cu 4%, combustibilii cu 3,8%, iar frcutele cu 6%. 

În acelaşi timp, ouăle s-au ieftinit cu 5%, iar biletele de avion cu 7%. 

Analizând dinamica recentă a preţurilor de consum, membrii Consiliului BNR au arătat ieri, în minuta şedinţei din 2 aprilie, că rata anuală a inflaţiei se va menţine probabil pe orizontul scurt de timp peste limita de sus a intervalului ţintei (1,5%-3,5%)  şi pe o traiectorie semnificativ mai înaltă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din februarie 2019, care anticipa plasarea ei la 3% în decembrie 2019 şi la 3,1% la finele anului 2020.

”Relativa înrăutăţire a perspectivei pe termen scurt a inflaţiei este atribuibilă doar în parte evoluţiilor trecute, ea reflectând pregnant şi probabila acţiune viitoare mai puţin dezinflaţionistă a factorilor pe partea ofertei, în condiţiile anticipării unor dinamici sensibil mai înalte pe segmentele LFO şi combustibili, comparativ cu prognoza din februarie, dar şi a unor efecte relativ mai consistente din partea noilor taxe impuse în telecomunicaţii şi energie”, se arată în comunicatul BNR.

În acelaşi timp, acţiunea factorilor fundamentali va fi probabil relativ mai inflaţionistă pe orizontul scurt de timp decât se anticipa anterior, presiuni în creştere fiind aşteptate din partea cererii agregate şi a costurilor salariale, dar şi din evoluţia cursului de schimb al leului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO