Retail&Agrobusiness

România produce carne de melc în valoare de 50 mil. lei, dar delicatesa ia drumul exportului, românii nefiind mari consumatori

România produce carne de melc în valoare de 50 mil....

Autor: Cristina Roşca

16.01.2021, 12:35 744

Patru companii locale produc carne de melc în valoare de 50 mil. lei cu 270 de salariaţi. Este vorba de Rolux (Hunedoara), BBG Acces Consult (Tulcea), Egan Prod (Mureş) şi Bioprod (Sibiu), conform datelor ZF obţinute din informaţiile publice.

Cel mai mare producător de carne de melc din Ro­mânia este Rolux din Hunedoara cu afaceri de 31,7 mil. lei, cu 16% mai mici ca în 2018 şi 138 de salariaţi. Firma din Hunedoara, deţinută de antreprenori francezi, este cel mai mare exportator pe acest segment de piaţă din România, conform celor mai recente date ale ZF. Compania livrează toată producţia din Haţeg în Franţa pentru că românii nu sunt consumatori de melci. Cei mai mari consumatori de melci sunt francezii şi nemţii, conform datelor furnizate anterior de companie.

De regulă, acest produs - carnea de melc - este trimis de companiile româneşti la export tocmai pentru că nu există apetit local de consum pentru astfel de alimente.

„Carnea de melc se remarcă prin conţinut mare de pro­tei­ne şi conţinut mic de glucide şi lipide (...). Cochilia se folo­seş­te la realizarea anumitor specialităţi din carne de melc (melci umpluţi). Achiziţia materiei prime este una dintre cele mai importante etape. Melcii sunt colectaţi din două surse: din fauna sălbatică şi din fermele de creştere a melcilor“, spun reprezentanţii Elgan Prod din Mureş pe site-ul propriu.  

Cele patru firme sunt cele mai mari din domeniu, după CAEN-ul 1020 - Prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor. Este posibil să existe şi altele de mai mici dimensiuni. În economia pieţei producătorilor şi procesatorilor de carne de orice tip, acest segment - al melcilor - este mic, însă e vorba de o nişă cu particularităţile ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO