Companii

Sondaj: Majoritatea companiilor germane din România se aşteaptă la scăderi de 10-25% ale cifrei de afaceri şi o redresare economică cel mai devreme în 2021

Sondaj: Majoritatea companiilor germane din România se...

Autor: Roxana Rosu

03.07.2020, 10:38 375

Oamenii de afaceri germani din România se aşteaptă la scăderi semnificative ale cifrei de afaceri şi o redresare economică cel mai devreme în 2021, potrivit celui mai recent sondaj realizat de AHK România.

Germania are investiţii directe în România de aproximativ 11 - 12 mld. euro, fiind primul investitor străin pe piaţa locală (dacă eliminăm Olanda care are un statut de investitor mai ciudat - sunt multe companii nonolandeze intrate în România sub brandul de ţară al Olandei).

Majoritatea companiilor se aşteaptă la o scădere a cifrei de afaceri între 10% şi 25%.

De asemenea, peste 24% sunt de părere că afacerile lor vor scădea cu mai mult de 25% ca urmare a pandemiei.

În plus, revenirea la normalitate în business nu va avea loc înainte de anul viitor, mai târziu deci estimările anterioare.

Chiar dacă multe restricţii au fost ridicate şi au fost anunţate măsuri de sprijin importante pentru stimularea economiei, companiile germane de pe piaţa locală sunt îngrijorate. Cel mai mult sunt afectate de cererea redusă de produse şi servicii (64%) şi de restricţiile de călătorie (peste 61%), dar şi amânarea sau anularea investiţiilor reprezintă provocări majore pentru multe companii.

Cei mai importanţi factori de risc îi reprezintă în momentul de faţă condiţiile-cadru politice (peste 68%) şi lipsa măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (peste 58 %).

În acest context, Camera de Comerţ Româno-Germană speră că Planul de investiţii şi relansare economică prezentat de Guvern va fi pus în aplicare rapid. Printre măsurile anunţate este prevăzut şi sprijinul pentru programul flexibil de muncă.

„Noi, comunitatea de afaceri româno-germană, am solicitat acest lucru încă de la începutul crizei. Ne menţinem dorinţa de implementare urgentă a acestei măsuri pentru evitarea şomajului şi pentru ca impactul actualei pandemii asupra pieţei forţei de muncă să fie redus la minimum", a declarat Sebastian Metz, Director general AHK România.

Puţine companii se mai gândesc în prezent la investiţii, mai reiese din sondaj. Cheltuielile pentru investiţii vor fi mai mici decât cele planificate înainte de criză, spun 67% dintre respondenţi şi doar 4,5% se aşteaptă la creşterea investiţiilor.

În ce priveşte numărul de angajaţi, jumătate dintre participanţii la sondaj cred că acesta nu se va modifica, 46% spun că numărul de angajaţi va scădea.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-26 iunie 2020. Au participat 89 de companii, cele mai multe din industrie (48,3%), sectorul serviciilor (19%), construcţii (11%) şi comerţ (8%). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO