Eveniment

Medic infecţionist: Profilul pacienţilor infectaţi cu coronavirus s-a schimbat

Medic infecţionist: Profilul pacienţilor infectaţi cu...

Autor: Ilinca Nazarie

28.03.2020, 10:15 228

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat, vineri că dacă în ultimele două săptămâni pacienţii veneau cu forme uşoare sau medii, acum apar „disfuncţii respiratorii”, adică pacienţi în stare gravă, iar locurile de Terapie Intensivă s-au epuizat.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai sunt locuri la secţia de Anestezie Terapie Intensivă, iar următorii pacienţi cu noul coronavirus care vor avea nevoie de tratament într-o astfel de secţie vor fi trimişi la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

„La Boli Infecţioase la Iaşi mai avem locuri libere pentru a primi pacienţi, din fericire. Mai avem 100 de locuri. La maxim se lucrează în compartimentul de Terapie Intensivă unde nu mai sunt locuri, iar pacienţii gravi, infectaţi vor merge conform protocolului şi a celor ce am stabilit către Spitalul de Neurochirurgie unde sunt 16 paturi destinate acestor pacienţi", a declarat, vineri, presei Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Mai bine de jumătate dintre persoanele infectate cu noul coronavirus internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au până în 50 de ani.

„Cred eu că profilul pacientului s-a schimbat într-o oarecare măsură. Dacă în primele două săptămâni am avut pacienţi cu forme uşoare sau medii, în prezent am constat că apar disfuncţii respiratorii. Din fericire, nu la mulţi grave, dar tot mai mulţi, indiferent de vârstă. Sunt două ipoteze ca să spun aşa. Fie agentul infecţios trecând de la individ la individ îşi modifică patogenitatea, deci capacitatea de a agresa organismul, să sperăm că nu şi-o modifică într-un sens rău pentru noi, adică nu devine mai agresiv, iar pe de altă parte ar putea fi vorba strict de terenul despre care discutăm al pacientului, despre comorbidităţi, despre vârstă. Acestea sunt concluzii la care vom putea răspunde abia după două trei săptămâni", a explicat Carmen Dorobăţ.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi mai sunt teste pentru acest sfârşit de săptămână, iar o comandă de 2.000 de teste ar urma să ajungă la începutul săptămânii viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO