16 state au primit banii din PNRR. Cehii s-au apucat de lucru cu aproape 1 mld. euro2Foto© cotidianul.ro

16 state au primit banii din PNRR. Cehii s-au apucat de lucru cu aproape 1 mld. euro

, 4 știri, 6 vizualizări

Șaisprezece state europene deja au trecut la faza de implementare a proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Rezi­lien­ță (PNRR), Cehia, de exemplu, primind recent o tranșă de 950 mil. euro pentru a da drumul la investiții.

„Suma reprezintă 13% din alocarea to­ta­lă acordată țării în cadrul Facilității de Re­dre­sare și Reziliență. Partea de prefi­nan­ța­re va ajuta la împlementarea inves­ti­ți­ilor și re­for­melor cruciale incluse de Cehia în Planul său de Redresare și Reziliență“, se ara­tă pe site-ul Comisiei Eu­ro­pene. Iar ca Cehia sunt alte 15 state care deja iau banii eu­ropeni puși la dispoziție, printre acestea nu­mărându-se Croația, Grecia și Portugalia.

În opinia specialiștilor consultați de ZF, este aproape imposibil pentru România să primească de anul acesta primele tranșe de bani europeni prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, ținând cont de criza internă actuală. În cazul banilor din PNRR există o condiție esențială pentru atra­gerea banilor și anume faptul că inves­tițiile trebuie terminate până în 2026.