20 Decembrie 1989, ziua în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România8Foto© jurnalul.ro

20 Decembrie 1989, ziua în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România

, 18 știri, 21 vizualizări

Manifestațiile începute la Timișoara, în 15 decembrie 1989, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés, însoțite de o reprimare sângeroasă, dar și de declararea orașului liber de comunism, în 20 decembrie 1989, și-au găsit ecoul la București în 21 decembrie.

Într-un discurs televizat, Ceaușescu, întors din Iran în 20 decembrie 1989, îi etichetează pe cei de la Timișoara drept dușmani ai revoluției socialiste. Pentru a doua zi, convoacă o mare adunare populară menită să exprime sprijinul populației față de conducerea de partid și de stat, în fața Comitetului Central. De la balconul CC, în vremea prânzului, Ceaușescu se adresează mulțimii evocând realizările revoluției socialiste și ale "societății socialiste multilateral dezvoltate" din România, însă reacția mulțimii nu este cea așteptată. Este aplaudat doar în primele rânduri.

La un moment dat se aude o explozie, și mulțimea începe să se agite. "Alo! Alo! Alo! Tovarăși, așezați-vă liniștiți la locurile voastre!", încearcă Ceaușescu să îi potolească pe oamenii care începuseră să se împrăștie, aruncând pe jos steagurile și pancartele cu lozinci. Încep în schimb să se audă alte lozinci, precum: "Jos dictatorul!”, "Moarte criminalului!”, Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!”, "Jos Ceaușescu!“, "Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!“.