Azomureș oprește temporar producția de îngrășăminte2Foto© libertatea.ro

Azomureș oprește temporar producția de îngrășăminte

, 7 știri, 19 vizualizări

Azomureș Târgu Mureș, producător de îngrășăminte utilizate de agricultura din România, oprește producția de îngrășăminte, temporar. Instalațiile de producție de pe platforma Azomureș se vor opri complet în următoarele zile, până luni 20 decembrie.

Din 6 decembrie, când Azomures a făcut anunțul inițial de pregătire pentru oprirea producției, prețul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ. Spre comparație, pe 6 decembrie, prețul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, prețul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh. De remarcat, la nivel european prețul gazului a continuat să crească, dar în România creșterea a fost și mai pronunțată, iar decalajul pentru utilizatorii

industriali din România se adâncește.

„Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotația la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro față de prețul de referință European (TTF), în ultima lună în România prețul final a fost cu 9 euro peste prețul de referință TTF. Între timp, prețul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro”, transmit reprezentanții companiei.