Blue Monday: De ce astăzi e cea mai tristă zi din an14Foto© stirileprotv.ro

Blue Monday: De ce astăzi e cea mai tristă zi din an

, 17 știri, 17 vizualizări

Blue Monday este a treia zi de luni din luna ianuarie, fiind considerată cea mai tristă zi din an. Unii consideră că această zi de luni, care anul acesta cade pe 16 ianuarie este chiar cea mai depresivă zi din tot anul, din cauza depresiei post-vacanță.

Noțiunea de Blue Monday a apărut pentru prima dată în 2004 și a fost creată de psihologul Cliff Arnall. Specialistul a luat în calcul mai mulți indicatori care l-au determinat să denumească a treia zi de luni din an drept „Blue Monday”: vremea sumbră de afară, depresia post-vacanță, cauzată de Crăciun și de Anul Nou, dificultățile financiare, după o lună intensă de cheltuieli pe cadouri și vacanțe, precum și motivația scăzută.

Depresia post-vacanță, este o afecțiune care se manifestă după sărbătorile din decembrie, în primele luni ale anului, când oamenii se simt, în general, cu moralul scăzut, lipsiți motivație și cu stări de depresie. Deși este rar să fie diagnosticată în mod singular, afecțiunea a fost legată de tulburarea afectivă sezonieră (SAD) și de depresie.