Criza lanțurilor de aprovizionare ar putea provoca o pierdere de 920 de miliarde de euro în zona euro2Foto© wall-street.ro

Criza lanțurilor de aprovizionare ar putea provoca o pierdere de 920 de miliarde de euro în zona euro

, 5 știri, 21 vizualizări

Publicat cu ocazia reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, raportul Accenture „From Disruption to Reinvention – The future of supply chains în Europe,” explorează trei scenarii posibile pentru modul în care războiul s-a putea desfășura în cursul anului viitor, simulând impactul fiecărui scenariu asupra zonei euro în ceea ce privește costurile și termenele de redresare.

Întreruperea lanțurilor de aprovizionare din cauza pandemiei de COVID-19 a costat economiile din zona euro 112,7 miliarde de euro din PIB în 2021. Înainte de război, lipsa de aprovizionare cu materiale, problemele din logistică și presiunile inflaționiste destabilizau revenirea economică în Europa, iar cererea în creștere și stocarea preventivă au îngreunat lanțurile de aprovizionare.

Invazia Rusiei în Ucraina a agravat situația. Spre exemplu, problema deficitului de semiconductori, care trebuia să se rezolve în a două jumătate a anului 2022, se anticipează acum că va persista până în 2023. Un război prelungit ar putea duce la o pierdere suplimentară pentru PIB de până la 318 miliarde de euro în 2022 și de 602 miliarde de euro în 2023, în timp ce inflația ar putea ajunge la 7,8% în 2022, înainte de a scădea în 2023.