Donald Trump spune că a prevenit țările NATO că SUA nu le va apăra în fața Rusiei dacă nu cresc cheltuielile militare2Foto© hotnews.ro

Donald Trump spune că a prevenit țările NATO că SUA nu le va apăra în fața Rusiei dacă nu cresc cheltuielile militare

, 5 știri, 217 vizualizări

Atât în timpul campaniei electorale cât și după ce a ajuns președinte, Trump a descris adesea NATO drept o alianță militară care ar trăi pe seama generozității SUA, țară care, consideră el, cheltuie prea mulți bani pentru a apăra alte țări ce-i sunt mai degrabă rivali decât parteneri.

Fostul șef de stat a susținut totuși, într-o declrație de presă, joi, potrivit Agerpres, că amenințarea sa la care s-a referit a fost doar o strategie de „bluf”, de cacealma, pentru a determina astfel statele NATO să crească bugetele alocate apărării.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că statele membre se angajează să apere orice altă țară membră a Alianței care ar fi atacată. Însă la un summit, Donald Trump a sugerat că Washingtonul nu va onora acest angajament, pentru că „toată lumea este un rău platnic”. „Unul dintre președinți m-a întrebat: ”Asta înseamnă că nu ne veți apăra ? Nu ne veți apăra în fața Rusiei ?”.