Guvernul aproba o ordonanta de urgenta pentru plata diferentelor salariale ale profesorilor - Anuntul lui Nicolae Ciuca5Foto© hotnews.ro

Guvernul aproba o ordonanta de urgenta pentru plata diferentelor salariale ale profesorilor - Anuntul lui Nicolae Ciuca

, 9 știri, 86 vizualizări

Guvernul vrea să adopte joi un proiect de Ordonanță de urgență care prevede plata eșalonată pe 5 ani a diferențelor de drepturi salariale pe care instanțele au decis că statul nu le-a plătit profesorilor în perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021. În acest an, statul va plăti doar 5% din aceste drepturi, iar impactul financiar asupra bugetului va fi de peste 60 milioane de lei.

În nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență se precizează că dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a generat interpretări diferite, astfel încât, pentru o serie de drepturi prevăzute de aceasta în favoarea personalului din învățământ, s-a ajuns la acțiuni în justiție care în cea mai mare parte au fost soluționate în favoarea reclamanților.

Această situație a dus la costuri suplimentare asupra bugetului general consolidat, cu sume reprezentând cheltuieli de judecată, ca urmare a parcurgerii tuturor fazelor procesuale în fața instanțelor judecătorești și ulterior cheltuieli de executare silită în faza de de executare silită.