NATO își caută un nou șef. Klaus Iohannis, printre candidații vehiculați5Foto© stirileprotv.ro

NATO își caută un nou șef. Klaus Iohannis, printre candidații vehiculați

, 7 știri, 114 vizualizări

Un potențial candidat ar putea fi și președintele Klaus Iohannis, dar alegerea unui reprezentant al României la șefia NATO ar putea fi considerată puțin cam provocatoare în privința Rusiei, relatează Politico.

Noua misiune NATO este să-și găsească un nou șef. Actualul secretar general NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, fost premier, și-a început mandatul în octombrie 2014. Aliații i-au extins mandatul în primăvara lui 2019 până în septembrie 2022, pentru a câștiga timp în procesul de căutare a unui succesor. Discuțiile oficiale abia au început în cadrul NATO, iar succesorul lui Stoltenberg ar urma să fie anunțat la summitul liderilor Alianței de la Madrid, prevăzut să aibă loc la sfârșitul primăverii sau la începutul verii lui 2022.

Speculațiile în privința succesorului potrivit sunt numeroase. La 72 de ani de la înființarea NATO, mulți oficiali, diplomați și experți în domeniul militar sunt de părere că a venit vremea pentru o femeie la conducerea celei mai puternice alianțe de apărare din lume. În plus, este luată în considerare o personalitate din Europa de Est, ceea ce ar transmite un semnal clar împotriva amenințării ruse.