Nicolae Ciuca: ,,Credeam ca cel de-al Doilea Razboi Mondial va fi ultima oara cand vom avea parte de razboiul total© antena3.ro

Nicolae Ciuca: ,,Credeam ca cel de-al Doilea Razboi Mondial va fi ultima oara cand vom avea parte de razboiul total

, 4 știri, 33 vizualizări

Europa a fost zguduită de război pe scară largă în mijlocul secolului trecut în ceea ce avea să devină cel de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă, o dictatură având la bază ideologia de extremă dreaptă a lui Hitler, a vrut să cucerească lumea. La 7 mai 1945, trupele germane au capitulat necondiționat în Vest, iar la 9 mai 1945, în Est. Dorința de cucerire și dominație prin forța armelor s-a sfârșit tragic, dar a deschis calea revenirii la pace, la Europa unită, la democrație.

Au fost 6 ani de profundă suferință pentru întreaga omenire. Pentru Europa, cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat distrugere, a însemnat tragedie umană și, de asemenea, eroismul rezistenței vitejești a statelor supuse invaziei, cuceririlor, dominației străine.

Pactul Ribentropp-Molotov dintre Germania nazistă și Rusia sovietică, care a pregătit declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, este cea mai perfidă expresie a politicii de Mare Putere, o formulă de împărțire a lumii, teritoriilor și de batjocorire a sorții oamenilor, de nesocotire a voinței popoarelor, a dreptului lor la viață și istorie, la suveranitate, independență și integritate teritorială, a dreptului lor la pace.

Credeam că al Doilea Război Mondial va fi ultima oară când vom avea parte de război total
Nicolae Ciucă,
Nicolae Ciucă: ”Credeam că al Doilea Război Mondial va fi ultima oară…