Raed Arafat explică de ce medicina de urgență trebuie să treacă de la ministerul Sănătății la ministerul de Interne© antena3.ro

Raed Arafat explică de ce medicina de urgență trebuie să treacă de la ministerul Sănătății la ministerul de Interne

, 4 știri, 155 vizualizări

„Primul echipaj de terapie intensivă mobilă a pornit la Târgu Mureș (...). În 1991 soluția găsită de noi a fost integrarea acestui echipaj la pompierii militari și să fie o colaborare cu militarii și Terapia Intensivă a Spitalului din Târgu Mureș”, a spus Raed Arafat.

„Implicarea Ministerului Afacerilor Interne în dezvoltarea sistemului medical de urgență datează încă din anul 1990. (...) Acest rol a fost unul foarte important. Fără MAI nu am fi văzut un sistem evoluat în medicina de urgență nici în ziua de astăzi. Pentru că pe parcursul anilor, implicareas MAI a fost una extrem de importantă și primordială pentru crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem care nu a existat în România, nici în Europa de Est”, a spus Arafat.

„Nu aveau cum să le deservească. nu aveau echipamentele tehnice, nu aveau nimic din ce trebuie. Plus că descarcerarea este o activitate complexă care în toată lumea este făcută de pompieri, pentru că acolo trebui să vii cu mașină de stingere, să protejezi locul unde faci descarcerarea. Îți trebuie mult personal. Cine făcea descarcerarea la Ambulanță? Ambulanțierul sau medicul? Nu avea cum să meargă”, potrivit șefului DSU.