Raport BNR: Avuția netă a populației a ajuns la un maxim istoric în 20202Foto© antena3.ro

Raport BNR: Avuția netă a populației a ajuns la un maxim istoric în 2020

, 7 știri, 30 vizualizări

"Rezistența sectorului populației la șocuri s-a îmbunătățit considerabil comparativ cu situația dinaintea crizei anterioare. Capacitatea populației de a face față unor condiții nefavorabile este sporită și de consolidarea avuției nete (creștere cu 6 la sută, decembrie 2020 față de decembrie 2019), situându-se la un maxim istoric, atât pe palierul deținerilor de active imobiliare, dar mai ales pe cel de active financiare, categoria din urmă conferind un grad de lichiditate mai ridicat în contextul necesității acoperirii unor situații neprevăzute", potrivit BNR.

Banca Națională a României apreciază că rezistența sectorului populației la șocuri este importantă în contextul pandemiei COVID-19 atât din punct de vedere macroeconomic, cât și din perspectiva stabilității financiare.

"Din acest punct de vedere, rezistența sectorului populației s-a îmbunătățit considerabil comparativ cu situația dinaintea crizei financiare din anul 2008, în condițiile în care ponderea serviciului datoriei în venitul disponibil s-a diminuat. Această dinamică a fost susținută, de la începutul anului 2019, de evoluția robustă a pieței muncii și de măsurile BNR cu privire la limitarea gradului maxim de îndatorare în accesarea de împrumuturi de la instituțiile de credit", se precizează în raportul BNR.