Recensământ 2023: România a pierdut cel puțin 1,1 milioane de locuitori din 2011 încoace și 5% din locuitori într-un deceniu2Foto© antena3.ro

Recensământ 2023: România a pierdut cel puțin 1,1 milioane de locuitori din 2011 încoace și 5% din locuitori într-un deceniu

, 9 știri, 76 vizualizări

♦ Noul recensământ va fi gata în 2023, dar pregătirile încep din acest an.

Diferența mare dintre numărul de decese și cel al nașterilor și faptul că românii au continuat să emigreze masiv în ultimul deceniu au condus la o scădere cu cel puțin 5% a populației României, spune Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS).

„Dacă ne uităm la dinamica populației rezidente, observăm o scădere foarte accentuată a populației între cele două recensăminte: de la ultimul recensământ până în prezent avem o pierdere de cel puțin 1,1 milioane de persoane la nivelul populației rezidente. A doua mare problemă demografică este piramida vârstelor.

În fond, aici e marea tragedie, a dezechilibrelor majore care există în rândul populației pe grupe de vârstă. La 1 ianuarie 2021 observăm pe piramida vârstelor o bază foarte îngustă și o creștere a dimensiunii populației cu vârsta de peste 40 de ani.