Romania are o democratie deficitara si este pe ultimul loc in UE, potrivit indexului anual intocmit de The Economist5Foto© stirileprotv.ro

Romania are o democratie deficitara si este pe ultimul loc in UE, potrivit indexului anual intocmit de The Economist

, 6 știri, 25 vizualizări

România este pe ultimul loc în rândul țărilor Uniunii Europene la capitolul democrație și pe locul 62 în lume, cu un scor de 6,45 – potrivit indexului anual al democrațiilor întocmit de grupul britanic The Economist, un clasament anual ce ia în calcul cinci criterii și care ierarhizează anul acesta 167 de țări. Studiul are patru zone de clasificare: regimuri autoritare, regimuri hibride, democrații deficitare și democrații depline.

Pentru întocmirea clasamentului, sunt luate în calcul cinci categorii de criterii: procesele electorale și pluralismul, funcționarea guvernului, participarea politică, cultura politică și libertățile civile.

Cu un scor de 6,45, România se încadrează la „democrații deficitare”, la fel ca majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est (cu excepția Austriei, considerată democrație deplină), la care se adaugă Portugalia, Italia, Belgia, Grecia și Cipru.