Un disident saudit a fost omorât în Liban, înainte de vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită3Foto© libertatea.ro

Un disident saudit a fost omorât în Liban, înainte de vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită

, 5 știri, 18 vizualizări

Întâmplarea a avut loc înainte ca președintele american Joe Biden să ajungă în Arabia Saudită, într-un turneu în Orientul Mijlociu. Vizita președintelui american a dezlănțuit controverse, fiindcă liderul Arabiei, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, este apreciat ca fiind responsabil pentru asasinarea sălbatică a unui alt disident saudit, jurnalistul Jamal Khashoggi, în luna octombrie a anului 2018, în sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul.

Manea al-Yami era membru al minorității musulmane saudite și locuia în Liban din anul 2015, de unde încerca să ajungă într-o țară terță sigură. Yami a ajutat la alcătuirea, în anul 2020, mișcării de opoziție Partidul Adunării Naționale (NAAS). Formațiunea saudiților care trăiesc în exil a pledat pentru un parlament ales în Arabia Saudită, precum și pentru garanții constituționale care să asigure separarea puterilor în stat (legislativ, judiciar și executiv).

Într-o declarație publicată pe Twitter, NAAS a afirmat că Yami a fost „asasinat în circumstanțe suspecte” și a solicitat o „investigație justă, clară și transparentă” a crimei.