Un miliardar, fost președinte ucrainean, face afaceri de zeci de milioane de euro în România2Foto© businessmagazin.ro

Un miliardar, fost președinte ucrainean, face afaceri de zeci de milioane de euro în România

, 4 știri, 74 vizualizări

Compania Roshen One, parte din grupul internațional din sectorul ciocolatei Roshen, controlat de miliardarul ucrainian Petro Poroșenko, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 167,9 milioane de lei (circa 34 mil. euro), în creștere cu 36% față de anul precedent.

Datele sunt furnizate Ministerului Finanțelor. Petro Poroșenko este supranumit „regele ciocolatei”, iar averea lui era estimată în 2021 de revista internațională Forbes la 1,6 miliarde de euro. Însă, anul acesta el nu a mai fost inclus în topul miliardarilor din cauza războiului din Ucraina. El a fost președinte al Ucrainiei în perioada 2014-2019, dar nu a fost votat pentru al doilea mandat.

Poroșenko, 56 de ani, a început businessul vânzând boabe de cacao, iar ulterior a cumpărat mai multe unități de producție reunindu-le sub numele Roshen în 1995, conform Forbes. Astăzi, Roshen Confectionery Corporation ocupă locul 27 în topul Global-100 Candy Companiei, având 8 fabrici și comercializând produsele pe mai bine de 30 de piețe, iar vânzările erau estimate la peste 800 de milioane de dolari anual înainte de începerea războiului.