Un român cheltuie lunar pe alimente 146 de euro, cel mai scump coș de cumpărături din regiune2Foto© businessmagazin.ro

Un român cheltuie lunar pe alimente 146 de euro, cel mai scump coș de cumpărături din regiune

, 6 știri, 38 vizualizări

Cel mai „ieftin“ coș de cumpărături în supermarket este întâlnit în Bulgaria, care este de altfel și cea mai săracă țară din UE, urmată de România pe penultimul loc în clasament. Un locuitor al țării vecine de la sud de Dunăre cheltuie în medie lunar doar 82 de euro pentru a-și asigura necesarul de mâncare, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare Euromonitor. Cifrele sunt aferente anului 2020, cel mai recent an pentru care există date. Ele sunt în continuare relevante dat fiind că ilustrează o situație regională și pun România în perspectivă.

Este adevărat că inflația este astăzi una dintre principalele probleme locale și globale deopotrivă, însă acest fenomen s-a acutizat în special în 2022, când antreprenorii și executivii din retail și FMCG spun că prețurile au crescut la raft și cu 10%.

La nivelul lui 2021 însă, prețurile nu au fost cu mult diferite de cele din anul anterior, astfel că valoarea coșului de cumpărături nu trebuie să difere foarte mult de datele Euromonitor. La finalul acestui an însă, situația ar putea arăta diferit, dat fiind că deși inflația este de așteptat să se tempereze, ea nu se va mai întoarce prea curând la nivelurile „cuminți“ de circa 2%.