Uniunea Europeană face stocuri în caz de război nuclear într-un stat care a fost în trecut invadat de Rusia6Foto© hotnews.ro

Uniunea Europeană face stocuri în caz de război nuclear într-un stat care a fost în trecut invadat de Rusia

, 7 știri, 40 vizualizări

Finlanda va crea în premieră o rezervă împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare, care să fie folosită de toate statele membre UE, anunță guvernului de la Helsinki, citat de Reuters, relatează Agerpres. Pentru această așa-numită rezervă UE a acordat Finlandei 242 de milioane de euro.

Rezerva va include echipamente medicale și de salvare, antidoturi și detectoare de radiații, care să protejeze populația și angajații din cadrul serviciilor de urgență, potrivit Ministerului finlandez al Internelor, Krista Mikkonen. Din această rezervă se vor putea trimite provizii către zone afectate de un dezastru, de exemplu. Resursele vor putea ajunge în 12 ore de la acceptarea ofertei de asistență, iar procedura va fi posibilă începând din 2024.

Comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, a explicat că ”războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN (chimică, biologică, radiologică și nucleară) a UE”.