Valeriu Gheorghiță: Omicron are capacitatea de a reinfecta persoanele trecute prin boală sau de a-i infecta pe cei vaccinați2Foto© capital.ro

Valeriu Gheorghiță: Omicron are capacitatea de a reinfecta persoanele trecute prin boală sau de a-i infecta pe cei vaccinați

, 5 știri, 67 vizualizări

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, Valeriu Gheorghiță , a răspuns celor mai întâlnite întrebări cu privire la varianta Omicron, tulpina nouă a SARS-CoV-2, care provine din Africa de Sud.

”În acest moment nu avem date care să sugereze că varianta Omicron este mai agresivă, dimpotrivă. Avem date care ne arată că, până la acest moment, majoritatea cazurilor au fost ușoare sau cazuri asimptomatice, dar au apărut la persoane care fie erau vaccinate, fie aveau istoric de trecere prin boală.

Acest lucru ne confirmă două lucruri, și anume că persoanele care au istoric de trecere prin boală sau sunt vaccinate sunt mai bine protejate în fața formelor severe de boală, chiar dacă vorbim de varianta Omicron, și faptul că această variantă are capacitatea de a scăpa de sub protecția pe care anticorpii o oferă. (…) Faptul că întâlnim aceste infecții la persoane vaccinate sau cu trecere prin boală sugerează capacitatea ei de a scăpa de sub acțiunea protectoare a răspunsului imun.