Consumul de gaze al UE a scăzut considerabil. Ce țară a economisit cel mai mult

0
Publicat:

Consumul de gaze naturale în Uniunea Europeană a scăzut cu 20,1% în perioada august-noiembrie 2022, faţă de media consumului de gaze pentru aceeaşi perioadă din 2017 - 2021, arată datele Oficiului european pentru Statistică (Eurostat).

Consumul de gaze naturale al UE a scăzut cu 20%, Foto: Profimedia
Consumul de gaze naturale al UE a scăzut cu 20%, Foto: Profimedia

Potrivit sursei citate, obiectivul UE este o reducere cu 15% a consumului de gaze în perioada august 2022 - martie 2023, comparativ cu media din aceeaşi perioadă din ultimii cinci ani consecutivi, pentru a stopa dependenţa blocului comunitar de combustibilii fosili din Rusia.

Astfel, în perioada august-noiembrie 2022, consumul de gaze naturale a scăzut în majoritatea statelor membre UE, informează Agerpres. În 18 ţări membre, consumul a scăzut peste ţinta de 15% target, în unele chiar cu peste 40%.

Cel mai semnificativ declin al consumului s-a înregistrat în Finlanda (minus 52,7%), Letonia (minus 43,2%) şi Lituania (minus 41,6%).

Luxemburg, Ţările de Jos, România şi Estonia au raportat scăderi ale consumului de peste 30%.

Şase membre UE, chiar dacă şi-au redus consumul, nu au atins încă ţinta de 15%. În contrast, consumul de gaze naturale a crescut în Malta (7,1%) şi Slovacia (2,6%).

Între ianuarie şi iulie 2022, consumul de gaze naturale în Uniunea Europeană a variat între 1.938 petajouli (PJ) în ianuarie, o lună mai rece, cu un consum mai ridicat, şi 785 PJ în iulie, ceea ce indică per ansamblu o scădere a consumului lunar, chiar înainte de a se stabili ţinta de reducere de 15%.

Acest declin a fost mai extins în mai (minus 12,9% faţă de media înregistrată în lunile mai în perioada 2017-2021, de 956 PJ) când au fost consumaţi 833 PJ, apoi în iunie s-a înregistrat o scădere cu 7,1%. Reducerea a ajuns apoi la 13,9% în august, 14,2% în septembrie, 24,2% în octombrie şi 23,6% în noiembrie.

August a fost luna cu cel mai scăzut consum: 708 PJ faţă de 823 PJ media pentru perioada 2017-2021.

Consumul de cărbune ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din istorie

Potrivit datelor transmise de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) săptămâna trecută, consumul mondial de cărbune ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din istorie în 2022.

Specialiștii susțin că preţurile mari la gaze, după invadarea Ucrainei de către Rusia şi perturbările care au apărut ulterior în livrările spre Europa, au determinat unele ţări să se îndrepte spre cărbunele mai ieftin.

În plus, valurile de căldură şi seceta au stimulat de asemenea cererea de electricitate şi au redus producţia de electricitate hidro în unele regiuni, în timp ce producţia de energie nucleară a fost la un nivel redus, în special în Europa, unde Franţa a fost nevoită să închidă mai multe reactoare pentru mentenanţă.

În aceste condiţii, IEA estimează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să crească cu 1,2% în acest an, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de opt miliarde de tone într-un singur an şi peste precedentul record stabilit în 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite