Un gigant francez mută o parte din producţie din Polonia în România

0
Publicat:

Un gigant francez va închide fabrica pentru camioane grele din Polonia, unde lucrează aproximativ 430 de angajaţi, şi va muta producţia în România, datorită costurilor mai mici.

Angajat Michelin
Un gigant francez va închide fabrica pentru camioane grele din Polonia

Michelin şi-a început activitatea în România în 2021, iar în prezent are peste 4400 de angajaţi, 3 fabrici, 2 la Zalău şi una la Floreşti, o reţea comercială şi un centru de servicii partajate. Începând cu anul 2018, Bucureştiul a devenit centru de coordonare a regiunii Europa Centrală care include 20 ţări printre care Albania, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia sau Ungaria, potrivit site-ului companiei.

Dinl 2005, România a devenit centru regional pentru operaţiunile comerciale ale grupului Michelin în Albania, Bulgaria, Croaţia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

Acum, grupul francez va închide fabrica din Polonia, promiţând în acelaşi timp că cei 430 de angajaţi nu vor fi concediaţi, ci relocaţi către alte unităţi ale grupului, fie că produc anvelope pentru autoturisme sau maşini agricole, notează Profit.ro.

Gigantul auto francez are mai multe fabrici în Olsztyn, respectiv Uzina de anvelope pentru vehicule de pasageri şi comerciale, Uzina de anvelope agricole, Uzina de semifabricate, Uzina de matriţe.

În ianuarie, Michelin anunnțase că va opri producția la patru fabrici din Spania, din cauza întârzierilor apărute la livrarea de materii prime, ca urmare a atacurilor asupra navelor din Marea Roşie.

În noiembrie 2023, compania a închis trei unităţi de producţie din Germania şi transferarea în Polonia a centrului de servicii pentru clienţi, indicând „lipsa competitivităţii operaţiunilor noastre germane pentru pieţele europene şi de export”.

Compania va opri activitatea la fabricile sale din Karlsruhe, Trier şi Homburg până la finalul lui 2025, fiind afectaţi 1.532 de angajaţi. În prezent, Michelin are peste 8.000 de angajaţi în Germania, Austria şi Elveţia.

În octombrie 2023, Michelin a concediat 1.400 de angajaţi în Statele Unite. O altă uzină din Germania, în Bamberg, a fost închisă în 2019.

Decizia de a înceta operațiunile de fabricare a anvelopelor în Statele Unite a fost luată deoarece fabrica nu este echipată pentru a livra anvelope la costuri competitive.

Primul val de reduceri de personal la uzina Ardmore, care producea anvelope de pasageri din 1970, este așteptat să aibă loc la mijlocul anului 2024, iar restul reducerilor de personal vor avea loc în etape până în 2025, pe măsură ce operațiunile se vor diminua.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite