Ucraina dă asigurări SUA că nu va folosi armament american pentru a ataca ţinte în Rusia, anunţă Blinken

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOOT: EPA-EFE
FOOT: EPA-EFE

Ucraina a dat asigurări Statelor Unite că „garantează” că nu va folosi noile sisteme de rachetă de tip HIMARS promise de către Washington pentru a ataca teritoriul rus, potrivit secretarului de Stat american Antony Blinken, relatează AFP.

„Rusia este cea care atacă Ucraina, nu invers. Ca să fiu clar, cea mai bună cale de evitare a unei escaladări este ca Rusia să pună capăt agresiunii şi războiului pe care le-a lansat”, a subliniat miercuri, în faţa presei, Blinken, răspunzând astfel unor acuzaţii ale Moscovei, care denunţă livrarea acestor noi arme americane.

„În privinţa sistemelor de armament pe care li le furnizăm, ucrainenii ne-au dat asigurări că nu vor folosi aceste sisteme împotriva unor ţinte pe teritoriul rus”, a subliniat şeful diplomaţiei americane, alături de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi că Statele Unite urmează „să furnizeze ucrainenilor sisteme de rachetă mai avansate şi muniţie, care le vor permite să-şi atingă mai precis obiectivele-cheie pe câmpul de luptă în Ucraina”.

Însă Biden are grijă să să nu pară un cobeligerant alături de Kiev şi să nu-şi asume riscul unui război direct între Statele Unite şi Rusia.

Joe Biden a subliniat, de asemenea, că „nu dă Ucrainei mijloacele de a lovi în afara frontierelor sale”.

Kremlinul a acuzat miercuri Washingtonul de faptul că „toarnă gaz pe foc”.

„Asemenea livrări nu-i încurajează pe liderii ucraineni să vrea să relanseze negocieri de pace”, a denunţat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite