Liviu Dragnea cere o nouă permisie. Detaliul care îi permite fostului lider PSD să „fenteze” legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea ar putea părăsi penitenciarul pentru a doua oară.  Foto: Ionuţ Mureşan
Liviu Dragnea ar putea părăsi penitenciarul pentru a doua oară.  Foto: Ionuţ Mureşan

O comisie din Penitenciarul Rahova i-ar fi acordat lui Liviu Dragnea, vinery, o nouă permisie de ieşire din închisoare pentru 24 de ore, transmite Digi24. Fostul lider al PSD, care execută o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare în Dosarul Angajărilor fictive, a mai primit o astfel de permisie la sfârşitul lunii octombrie, în ciuda faptului că este cercetat penal în dosarul Tel Drum.

Potrivit articolului 213 litera b) din legea 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Dragnea nu ar fi avut voie să părăsească penitenciarul:

„(2) Permisiunea de ieşire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deţinuţii se află în una dintre următoarele situaţii: (…)
b) sunt cercetaţi sau urmăriţi penal în alte cauze”


Liviu Dragnea este urmărit penal din noiembrie 2017, în dosarul Tel Drum. Este vizat de trei infracţiuni, printre care constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Procurorii spun că ar fi ajutat firma să obţină ilegal bani europeni, pe vremea când conducea Consiliul Judeţean Teleorman.


Din acest motiv, acesta nu ar fi avut dreptul să obţină o permisie de o zi pentru a părăsi penitenciarul.
Numai că Sorin Dumitraşcu, lider de sindicat al ANP, a explicat de ce comisia din penitenciar îi poate acorda o permisie fostului lider PSD.

Legea e oarbă


„Aşa funcţionează justiţia, funcţionează pe bază de hârtii. Dacă nu există nimic oficial la dosarul de penitenciar, e foarte posibil ca Liviu Dragnea să fie judecat în acele comisii ca şi cum nu ar fi cercetat sau urmărit penal în alte dosare, deşi e de notorietate publică acest fapt. Aşa lucrează sistemul penitenciar, strict pe documente, aşa lucrează şi justiţia.”, a declarat liderul de sindicat pentru Digi24.


Pe data de 2 noiembrie 2019, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) a dispus efectuarea în regim de urgenţă a unor verificări la Penitenciarul Bucureşti-Rahova, la solicitarea ministrului Justiţiei, privind modalitatea de acordare a unei permisiuni de ieşire.


„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public cu privire la modalitatea de acordare a unei recompense cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o durată de 24 de ore, la solicitarea ministrului Justiţiei, Ana Birchall, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a dispus efectuarea în regim de urgenţă a verificărilor care se impun la Penitenciarul Bucureşti-Rahova. Ministrul Justiţiei va fi informat privind rezultatele verificărilor şi a măsurilor legale care se impun”, informa atunci ANP, prin intermediul unui comunicat.


Ulterior, pe data de 28 noiembrie 2019, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a anunţat că permisia lui Liviu Dragnea a fost acordată regulamentar.


„Nota de informare elaborată de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor privind acordarea unei permisii cetăţeanului Liviu Dragnea, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate la Penitenciarul Rahova, conchide că această permisie a fost acordată regulamentar”, a precizat Predoiu, într-o conferinţă de presă.


Conform unor relatări din presă, fostul lider social-democrat Liviu Dragnea a fost eliberat din închisoare pe 31 octombrie, pentru o zi, ca urmare a unei decizii a conducerii Penitenciarului Rahova, iar a doua zi s-a întors în detenţie.


Ulterior, decizia a fost contestată, în spaţiul public fiind semnalat faptul că, potrivit unei hotărâri de Guvern, Liviu Dragnea nu ar fi avut dreptul la permisie, deoarece este cercetat şi în alte dosare şi nu are voie să ia legătura cu alţi inculpaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite