Dispută pe Facebook între Gabriela Firea şi Raluca Turcan: „Nu acceptăm sub nicio formă creşterea vârstei de pensionare” / „Este un drept şi nicidecum o obligaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax si Inquam Photos
FOTO Mediafax si Inquam Photos

Proiectul de lege care prevede, printre altele, şi posibilitatea pensionării la 70 de ani alimentează tensiunile din coaliţie. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis, joi, că PSD nu va accepta creşterea vârstei de pensionare, în timp ce Raluca Turcan, fost ministru al Muncii în guvernarea anterioară, a precizat că nu este vorba de o obligaţie, ci despre acele persoane care, după vârsta de 65 de ani, îşi doresc să rămână în câmpul muncii.

„NU acceptăm sub nicio formă creşterea vârstei de pensionare, dar nu aceasta este problema aflată în dezbatere, de fapt. Proiectul de lege din Parlament nu se referă la obligaţia de a munci până la 70 de ani, ci la confiscarea pensiei celor care îşi doresc să mai muncească după împlinirea vârstei de pensionare. Ceea ce este grav! Nu putem fi de acord cu asa ceva!”, a scris Firea, joi, pe pagina sa de Facebook.

Social-democrata a transmis că PSD „nu poate accepta o astfel de sancţiune aplicată celor care au contribuit la pensie şi vor să îşi continue activitatea”. 

„În schimb, interzicerea cumulului pensiei cu salariul trebuie aplicată celor care abuzează de sistem, respectiv cei care se pensionează anticipat şi continuă să lucreze la stat, de multe ori cu o pensie specială”, mai spune ministrul Familiei, Gabriela Firea. 

Turcan: „Nu ştiu de vreo iniţiativă de creştere a vârstei de pensionare în România”

De cealaltă parte a coaliţiei, Raluca Turcan i-a criticat pe social-democraţi pentru discursul referitor la majorarea pensiilor. „Este de o iresponsabilitate criminală să spui, fiind la guvernare, că sunt bani pentru creşterea pensiilor, dar că e cineva care nu vrea să îi dea. Sunteţi la guvernare! Veniţi cu măsura! Parlamentul aşteaptă!”, a scris fostul ministru al Muncii, joi, pe Facebook. 

Cât despre vârsta de pensionare, Turcan a explicat: „Puţini oameni mai pot sau mai vor să lucreze după 65 de ani. Condiţiile de muncă din România sunt mult mai dificile ca în alte ţări. Proiectul din Parlament prevede că acelora care se simt în putere pentru a mai continua câţiva ani, până la 70 de ani, să li se permită acest lucru, fără cereri peste cereri soluţionate arbitrar. Este un drept al lor şi nicidecum o obligaţie impusă de cineva. Ar putea fi vorba de medici, de cadre didactice, de oameni din cultură angajaţi la stat. În sectorul privat acest lucru se întâmplă oricum. Eu personal nu ştiu de vreo iniţiativă de creştere a vârstei de pensionare în România”, a mai precizat fostul ministru. 

Liderul PNL, Florin Cîţu, a transmis miercuri că proiectul de lege care prevede posibilitatea pensionării la 70 de ani vizează un sistem voluntar, nu unul obligatoriu.

„Cred că nu s-a înţeles, era vorba de voluntar, dacă cineva vrea să mai lucreze şi în felul acesta să contribuie să aibă o pensie mai mare. Pentru că se creează un sistem de motivare, dacă lucrezi, statul contribuie, te ajută la contribuţii şi atunci vei avea o pensie mai mare. Era un sistem voluntar, nu un sistem obligatoriu”, spunea Cîţu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite