Ce au discutat liderii europeni la Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României, Klaus Iohannis a participat în perioada 23-24 martie la reuniunea Consiliului European de primăvară. Principalele subiecte de pe agenda liderilor europene au fost situația privind războiul din Ucraina, progresele pe migrație și fondurile destinate fermierilor.

Comisia Europeană va reveni asupra deciziei privind fondurile pentru fermieri FOTO Arhivă Adevărul
Comisia Europeană va reveni asupra deciziei privind fondurile pentru fermieri FOTO Arhivă Adevărul

„Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 23-24 martie 2023, la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins, la Bruxelles, Regatul Belgiei. Reuniunea a debutat cu un dejun de lucru cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres. Liderii au continuat discuțiile, având pe agendă situația din Ucraina, Piața Unică, competitivitatea economiei europene și politica comercială, demersurile pentru garantarea securității aprovizionării cu energie la prețuri accesibile, informarea privind stadiul implementării Concluziilor Consiliului European din februarie 2023 privind migrația. Au fost trecute, de asemenea, în revistă, principalele evoluții în domeniul relațiilor externe”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, «dejunul de lucru cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a reprezentat un prilej de a avea un schimb de opinii cu privire la provocările globale majore precum războiul din Ucraina și consecințele acestuia, inclusiv în planul securității alimentare, schimbările climatice și îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Atât Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, cât și liderii europeni s-au referit la necesitatea unei acțiuni unite a întregii comunități internaționale în fața provocărilor actuale generate de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei și, în acest scop, a demersurilor de comunicare și sensibilizare a statelor din „Sudul Global”».

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța unității și a solidarității pentru Ucraina și a evidențiat că acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse sunt resimțite și de Republica Moldova și Georgia. 

„Liderii europeni au discutat despre situația din Ucraina, cu participarea prin videoconferință a Președintelui Volodîmîr Zelenski. Consiliul European a reafirmat angajamentul ferm de a oferi în continuare sprijin puternic Ucrainei, în plan politic, economic, militar, financiar și umanitar”, Consiliul luând notă de mandatele de arestare emise recent. 

Comisia Europeană va reveni asupra deciziei privind fondurile pentru fermieri

„Liderii europeni au reafirmat angajamentul de a consolida presiunea asupra Federației Ruse, inclusiv prin posibile măsuri restrictive suplimentare și intensificarea eforturilor pentru evitarea eludării sancțiunilor. Totodată, Consiliul European a luat notă de extinderea Inițiativei privind cerealele la Marea Neagră, subliniind importanța acesteia, alături de Culoarele de Solidaritate, pentru consolidarea securității alimentare globale”.

În ceea ce privește Republica Moldova, potrivit sursei citate, „în urma demersurilor susținute ale României, liderii europeni au agreat că Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru consolidarea rezilienței, securității, stabilității, economiei și aprovizionării cu energie a țării în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi, și, respectiv, pentru parcursul de aderare la Uniunea Europeană, invitând Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea reuniune”.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei Europene reanalizarea nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români, pentru a face față dificultăților generate de situația actuală. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că CE urmează să reanalizeze sprijinul oferit României, a mai arătat sursa citată.

Migrația, pe agenda liderilor europeni 

„Comisia Europeană a informat liderii cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a Concluziilor din februarie 2023 privind migrația. În context, a fost evocată și contribuția României la implementarea Concluziilor, prin agrearea, împreună cu Comisia Europeană, a unui proiect pilot la frontiera româno-sârbă, care va permite țării noastre să împărtășească bunele practici în materie de azil, returnări, gestionarea frontierelor și cooperare internațională și să aducă valoare adăugată eforturilor comune de abordare a migrației și de consolidare a securității frontierelor externe ale UE. Consiliul European a solicitat implementarea rapidă a tuturor măsurilor convenite în luna februarie, urmând să revizuiască implementarea în luna iunie”, a mai arătat sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite